V Mariboru mednarodni gala baletni večer

Avtor: STA

V Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo drevi mednarodni gala baletni koncert Društva baletnih umetnikov Slovenije (DBUS), na katerem bodo svoje mojstrstvo predstavili vrhunski baletni umetniki iz dvanajstih držav. Po napovedih ne bo manjkalo niti akademsko klasičnega repertoarja niti sodobnejših koreografij.


foto: Grega Mlakar / STA

Na enem mestu in v enem večeru se bodo predstavili najboljši plesalci Nizozemske, Kube, Italije, Rusije, Ukrajine, Avstrije, Španije, Portugalske, Srbije, Slovaške, Finske, Japonske, Madžarske in Slovenije. Med drugim bodo na ogled baleti Romanca, Labodje jezero, Carmen, Stabat Mater, Esmeralda, Tango, Romeo in Julija ter Dama s kamelijami.

Dogodek bo imel tudi dobrodelno noto, saj bodo zbirali sredstva za mednarodno DanceChance Foundation, ki podpira razvoj mladih baletnih talentov, ki si sami ne morejo privoščiti izobraževanja.

Že v petek je v Veliki dvorani SNG Maribor potekal Gaudeamus gala baletni večer, na katerem akademije za balet iz različnih držav predstavljajo svoje najbolj talentirane študente, bodoče prvake baletnih ansamblov.

Društvo baletnih umetnikov Slovenije (DBUS) je edino društvo s področja profesionalne baletne umetnosti na Slovenskem. Z vse številnejšimi mednarodnimi projekti, med katerimi sta sedaj že uveljavljena vsakoletna mednarodni gala baletni koncert, ki združi vidne in uveljavljene plesalce iz celega sveta, in Gaudeamus gala, na katerem se predstavijo najvidnejši diplomanti številnih evropskih baletnih šol in akademij, po lastnih navedbah vse bolj širi vedenje o slovenski baletni umetnosti tudi izven meja Slovenije.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-mednarodni-gala-baletni-vecer