Premiera Iztoka Kovača Pozor hud ples 2: Vrnitev legend

Avtor: Center kulture Španski borci

V četrtek, 5. marca ob 20. uri, v centru kulture Španski borci napovedujejo premiero nove predstave koreografa Iztoka Kovača. Didaktična plesna predstava Pozor hud ples 2: Vrnitev legend je namenjena mladim gledalcem ter odstira skrivnosti in zgodovino sodobnega plesa v mednarodnem merilu.


Foto: Andej Lamut

Najnovejša predstava je mednarodna razširitev predhodne didaktične plesne uspešnice Pozor, hud Ples!, ki si jo je v Sloveniji ogledalo že blizu 10.000 obiskovalcev. Predstava vsebino prvotne predstave nadgrajuje v širši svetovni okvir sodobnega plesa in gledališča giba; oživlja korenine in ključne ustvarjalce sodobnega plesa v svetovnem merilu – odtod tudi »filmski« podnaslov predstave – Vrnitev legend.

V predstavi Pozor Hud Ples 2: Vrnitev Legend se premierno predstavlja tudi razširjeni 8-članski mednarodni plesni ansambel EnKnapGroup. Od januarja 2015 znotraj skupine EnKnapGroup v okviru projekta EKG+, ansambel za sodobni ples, namreč deluje razširjen ansambel osmih plesalcev; petim obstoječim (Ana Štefanec, Luke Thomas Dunne, Tamás Tuza, Ida Hellsten, Bence Mezei) - so se po decembrski avdiciji s 1. 1. 2015 pridružile tri nove plesalke: Lisa Magnan (Francija), Noriko Nishidate (Japonska) in Anja Rupnik (Hrvaška).

Po ljubljanski premieri bo predstava uprizorjena tudi v Domu kulture Kamnik in Kosovelovem domu Sežana.

Dejavnosti razširjenega ansambla EnKnapGroup 

Vrhunec novo nastale skupine v letu 2015 bo sodelovanje v veliki mednarodni koprodukciji z naslovom Fobija, z uveljavljeno nizozemsko skupino Club Guy&Roni in izraelskim koreografom Guyem Weizmanom, ki bo premierno predstavljena v Španskih borcih 21. maja 2015, jeseni pa ji sledi tromesečna turneja po Nizozemskem.
 
Med 25. in 29. marcem 2015 bo v Španskih borcih potekala tudi zgoščena predstavitev produkcije EN-KNAP: gre za prvič po letu 2008 obnovljeno idejo zgoščene predstavitve repertoarja ansambla EnKnapGroup, z imenom PREGLED. V CK Španski borci bomo prikazali predstave 20th Century Fog – Megla stoletja (Matjaž Zupančič), '68 – Dramaturgija upora (Csaba Molnár), 10 MIN  (Edward Clug, Matjaž Farič, Jordi Casanovas, Iztok Kovač), s svojim zadnjim performansom Sokol! pa se bo predstavil tudi umetniški vodja skupine Iztok Kovač (skupaj s soavtorjem predstave Janezom Janšo). V Slovenski Kinoteki pa bo poleg glasbeno-plesne intervencije EnKnapGroup z naslovom S.K.I.N.- EKG (Iztok Kovač in EnKnapGroup) na ogled še plesni film ustvarjalnega tandema Kovač&Podgoršek Vašhava (2014).
 
Širitev ansambla poteka v okviru projekta »EKG+, ansambel za sodobni ples« (projekt poteka v okviru operacije Nove karierne perspektive II. Operacijo delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada).  Gre za pomemben dogodek v zgodovini slovenskega sodobnega plesa, saj je prvič doslej plesalcem sodobnega plesa omogočeno redno delovno razmerje, in sicer za obdobje enega leta (do konca 2015). Avdicija za nove člane je potekala 13. in 14. 12. v Španskih borcih.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-iztoka-kovaca-pozor-hud-ples-2-vrnitev-legend