V LGL predstava s pravljicami iz Dahlovih Odvratnih rim

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) bodo drevi premierno na oder postavili pesniško delo Roalda Dahla z naslovom Odvratne rime v režiji Vinka Möderndorferja. Predstava, namenjena otrokom, starejšim od šest let, ponuja na novo povedane zgodbe iz zakladnice najbolj znanih pravljic, kot so Pepelka, Rdeča kapica in Sneguljčica.


Foto: Miha Fras

Pesniško besedilo priljubljenega otroškega in mladinskega pisatelja Roalda Dahla Odvratne rime, kot so zapisali v LGL, nima klasične dramske strukture. Avtor v duhovitih verzih, ki jih je v slovenščino prepesnil Milan Dekleva, še enkrat pove nekatere znane pravljice, vendar na malo drugačen način.

Tako lahko izvemo, kaj se je zgodilo z Rdečo kapico, kakšna je resnica o Pepelki in kdo so junaki Treh prašičkov. Na novo povedane pravljice, ki jih otroci vseh generacij znajo na pamet, so takšne, kot morajo biti, pri čemer se pri vsaki pojavi - vendar. Prav ta dodatek predstavlja najbolj zanimivo in igrivo ter duhovito Dahlovo nadgradnjo klasičnih pravljic.

Dahl v svojih posodobitvah ne utruja s srečnimi konci, prav nasprotno, vedno znova preseneča s svojo neulovljivo domišljijo. Predstava bo gledalce presenetila z duhovitimi scenskimi rešitvami in znane pravljice prikazala v novi, še ne znani preobleki, napovedujejo v gledališču.

V predstavi nastopajo Jan Bučar, Alenka Tetičkovič, Ajda Toman, Rok Kunaver, Matevž Müller in Lena Hribar k. g. Za dramatizacijo je poskrbel Möderndorfer. Scenograf je Branko Hojnik, kostumograf Alan Hranitelj, skladatelj Bojan Jurjevčič - Jurki, koreografinja Rosana Hribar.

Dahlove Odvratne rime so v slovenskem prevodu (Dekleva) pri Mladinski knjigi prvič izšle leta 1995, leta 2010 pa še v skupni knjigi z Zverinami grdinami. Dahlove rimane predelave predstavijo šest klasičnih pravljic v neolepšanih različicah, ki zvenijo precej bolj verjetno od izvirnikov.

Roald Dahl (1916-1990) je britanski pisatelj norveškega rodu, ki je zelo priljubljen predvsem pri najmlajših bralcih. Zanje je napisal številne zgodbe in izdal tri pesniške zbirke. Veliko del je prevedenih v slovenščino, med njimi James in breskev velikanka, Charlie in tovarna čokolade, Čudoviti lisjak, Danny, prvak sveta, Veliki dobrodušni velikan, Čarovnice in Matilda. Po mnogih njegovih zgodbah so bili posneti risani in igrani filmi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgl-predstava-s-pravljicami-iz-dahlovih-odvratnih-rim