V MGL glasbena predstava kot hommage Beatlom

Avtor: STA

V Mestnem gledališču Ljubljanskem bodo v petek premierno uprizorili glasbeno predstavo Neki novi tipi. Ta bo nadomestila predvideno predstavo, ki bi temeljila na scenariju filma A Hard Day's Night. Ker niso dobili glasbenih pravic, so bili primorani v izdelavo nove uprizoritve z novim besedilom, ki pa bo še vedno posvečena skupini The Beatles.


Foto: Mankica Kranjec

Kot je na novinarski konferenci povedala direktorica in umetniška vodja Barbara Hieng Samobor, so si želi v letošnji sezoni z naslovom 20. stoletje eno od premier posvetiti fenomenu Beatlov. S tem namenom so na družbo Sony poslali prošnjo za posredovanje pri pridobivanje pravic za uporabo scenarija, ki jih je takoj napotil na avtorja scenarija.

Začeli so z resno pripravo projekta A Hard Day's Night, predstavo so uvrstili v repertoar sezone, natisnili katalog in prodali več kot polovico abonmajev, obenem pa so tudi že angažirali režiserja, glasbenega vodjo ter na avdiciji izbrali fante, ki bi na odru upodabljali slavno četverico: Johna Lennona, Paula McCartneyja, Georgea Harrisona in Ringa Starra. Tik pred lanskim poletjem pa so s Sonyja prejeli novico, da Apple uporabo materiala prepoveduje.

Zaradi odločitve so bili po besedah Hieng Samoborjeve vsi vpleteni v projekt postavljeni v zelo zagaten položaj. Skupaj z dramaturginjo Petro Pogorevc sta začeli razmišljati o alternativnem scenariju, ki ga je Pogorevčeva napisala skupaj z režiserjem Markom Manojlovićem. Novi scenarij za predstavo, ki se navdihuje pri Beatlih, ima drug naslov ter drugačna imena junakov, ki so pripisana nekemu neznanemu bendu.

Kot je dejala Pogorevčeva, jo je najprej preveval strah, kako narediti povsem nov scenarij, nato pa je ugotovila, da ji prav ta omogoča širše polje igranja in dopušča prosto pot domišljiji, ki ga eksaktno sledenje izvirnemu scenariju ne bi.

Pravice za izvajanje 13 izbranih glasbenih komadov so nato pridobili s pomočjo slovenskega glasbenega agenta, in sicer od cover bandov. Šest avtorskih komadov pa je nastalo znotraj osemmesečnih vaj igralske zasedbe pod glasbenim vodstvom vokalnega korepetitorja Jožeta Šaleja in Mihe Petrica, Žige Kožarja in Mihe Gantarja.

"Mlade skupine povsod rastejo kot gobe po dežju. Njihova energična glasba je zaščitni znak prihajajoče generacije in njenega novega pogleda na svet, je izraz upora zoper obstoječe vrednote in želje po spremembah. Tudi štirje mladi fantje, ki so se združili v bend po imenu Neki novi tipi, so polni sanj in idej. Njihova kariera se je šele dobro začela. Nastopajo v klubih, kjer poleg priredb uspešnic igrajo tudi lastne komade, in sanjarijo o karieri, ki bi jim tudi zunaj domačega mesta prinesla potrditev, slavo in uspeh," vsebino povzemajo v gledališču.

Režiser je dejal, da so mu všeč predstave, pri katerih do konca ne ve, kako bodo izpadle. Obenem se je zahvalil igralski zasedbi za izjemno potrpežljivost in angažma, ki je močno presegal njihovo siceršnje področje dela.

Igralci so si po besedah Hieng Samoborjeve v predstavi bolj enakovredni kot so si bili člani Beatlov, mladi igralci, večinoma študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, pa so priznali, da kljub drugačnim imenom v sebi še vedno nosijo delčke znamenitih članov skupine The Beatles.

Šalej je bil navdušen nad glasbeno nadarjenostjo bodočih igralcev, pri čemer je opozoril na visoke lege, ki so jih dosegali mladi Beatli.

Kostumografinja Jelena Proković je spomnila, da so bili Beatli, preden so postali slavni, oblečeni kot rokerji v usnje. Temu je sledila tudi v predstavi.

V predstavi nastopajo Robert Korošec k. g., študenti Filip Samobor, Matic Lukšič, Sara Gorše in Žan Perko ter Nina Rakovec, Tines Špik k. g., Milan Štefe, Tanja Dimitrievska, in Jaka Lah.

Glasbeni vodja in avtor aranžmajev je Miha Petric, scenograf Branko Hojnik, koreograf Sebastjan Starič, avtorica videa Vesna Krebs, za prevod pesmi pa je poskrbel Matej Krajnc.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mgl-glasbena-predstava-kot-hommage-beatlom