Gostovanje Jugoslovenskega dramskega pozorišta iz Beograda v Drami

Avtor: SNG Drama Ljubljana

27. februarja ob 19. uri na velikem odru SNG Drama Ljubljana gostuje Jugoslovensko dramsko pozorište iz Beograda s predstavo Milene Marković Ubijalci zmajev v režiji Ive Milošević.


Foto: Aleksandar Angelovski

Ubijalci zmajev, napisani po naročilu Jugoslovenskega dramskega pozorišta, so del širše namere gledališča, da z različnimi projekti zaznamuje stoletnico sarajevskega atentata ter prikaže prvo svetovno vojno, njene posledice in tudi stališča mladih v Bosni in Hercegovini.

Sedemnajstletni fant z orožjem, nesojeni pesnik z imenom kot zgodovinskim simbolom in velikokrat tudi predmet spora, je glavni junak nove drame pesnice in dramatičarke Milene Marković, ki v svojih delih pogosto obravnava in razbija družbene predsodke. Dramsko besedilo je bilo napisano v obliki "junaškega kabareja", ironične zgodovinske lekcije, ki skozi znano zgodbo o sarajevskem atentatu in z uporabo živahno-poetičnega jezika izraža primarno stremljenje sodobnega mladega človeka, zahtevo po svobodi.

Režiserka uprizoritve Iva Milošević izpostavlja, da je temeljna tema, ki jo razgaljata dramsko besedilo in uprizoritev, poveličevanje svobodoljubnega duha. Avtorica igre Milena Marković izhaja iz predpostavke, da so bili junaki borci za svobodo, ki so se iskreno in nesebično žrtvovali za dobrobit drugih. Režiserka Miloševićeva pa dodaja: "Z današnje, varne distance, lahko gledamo na sarajevski atentat z različnih zornih kotov, vendar težko zanikamo dejstvo, da je šlo dejanje upora proti zatiranju, nepravičnosti in okupaciji. Danes gledamo na upor drugače, ne toliko v javnem kontekstu, temveč predvsem na globlji, intimni ravni."  Igra in uprizoritev se sprašujeta ali lahko danes sploh še govorimo o junaštvu in iskreno nesebičnih svobodoljubnih dejanjih ali gre le še za idealiziran mit.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gostovanje-jugoslovenskega-dramskega-pozorista-iz-beograda-v-drami