Novomeški APT letos s štirimi lastnimi gledališkimi produkcijami

Avtor: STA

Anton Podbevšek Teater (APT) iz Novega mesta bo v novi gledališki sezoni pripravil štiri lastne produkcije. Te bodo kot raziskave in nova tolmačenja besedil potekale v duhu misli - Kdo ve, kaj bi še vse odkril Kolumb, če mu ne bi na poti stala Amerika - poljskega aforista Jerzyja Leca. Dve predstavi bosta posvečeni tudi 650-letnici Novega mesta.


Foto: Borut Peterlin

Ravnatelj APT Matjaž Berger je na včerajšnji predstavitvi oziroma "informansu" o letošnji gledališki sezoni povedal, da bodo ob 650-letnici podelitve mestnih pravic matičnemu Novemu mestu dve gledališki produkciji pripravili po besedilih ali zamislih novomeških avtorjev 20. stoletja, Slavka Gruma in Mirana Jarca.

Hkrati bodo ob 650-letnici Novega mesta septembra pripravili še posebno tridnevno akcijo s soarejo Molk mesta - mesto molka, ki jo bodo skozi sodobni perfomativni in informativni vidik posvetili pokojnemu in po krivici zapostavljenemu novomeškemu slikarju Vladimirju Lamutu.

Prva letošnja predstava z delovnim naslovom Prevzetnost in pristranost - prizorišče dvojega v Bergerjevi zasnovi in režiji ter dramaturgiji Eve Mahkovic bo podala nov pogled na besedili britanske pisateljice Jane Austen in francoskega misleca Alaina Badiouja. Predstavo bodo aprila pripravili v sodelovanju z ljubljanskim Cankarjevim domom.

Tudi aprila bo sledila predstava Dogodek v mestu Gogi Slavka Gruma v zasnovi in režiji Jaše Kocelija, ki jo bodo pripravili s sodelovanjem ljubljanskega Bunkerja. Ustvarjalce predstave bo zanimalo, kako preplesti gledalčev pogled na mesto, njegove nevroze in krike njegovih prebivalcev.

Maja se bodo posvetili romanu Novo mesto Mirana Jarca. Predstava z delovnim naslovom Novo mesto - Readymade v zasnovi in režiji Mareta Bulca bo podobno kot Jarčevo delo zasnovana na dialogu med sodobnimi novomeškimi umetniki srednje generacije in različnih smeri. Predstava bo nastala v koprodukciji z ljubljanskim gledališčem Glej.

Z zadnjo letošnjo oziroma novembrsko plesno predstavo z delovnim naslovom Veter, pesek in zvezde po besedilu francoskega pisca Antoineja de Saint-Exuperyja in v zasnovi ter režiji koreografa Iztoka Kovača se bodo dotaknili "skrivnostne krožnosti subjekta na dveh robovih dogodka". Koprodukcijsko predstavo bodo pripravili s sodelovanjem zavoda En-Knap, je še povedal Berger.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/novomeski-apt-letos-s-stirimi-lastnimi-gledaliskimi-produkcijami