Umrla je igralka Petra Rojnik

Avtor: STA

Po hudi bolezni je umrla igralka Petra Rojnik. Članica igralskega ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega je že v času študija nastopala na profesionalnih odrih. Za vlogo Katarine v predstavi Za naše mlade dame je leta 2009 prejela Dnevnikovo nagrado, nastopila pa je tudi v številnih kratkih filmih in svoj glas posodila za radijske igre.


Petra Rojnik / Foto: Mimi Antolović, Arhiv MGL

Rojnikova je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo diplomirala v letniku profesorjev Mileta Koruna in Matjaža Zupančiča. Vloga Atene v diplomski produkciji Belle Paris ali Obračun v Louvru Krištofa Dovjaka ji je prinesla akademijsko Prešernovo nagrado.

Že v času študija je nastopala na profesionalnih odrih. Leta 1999 je odigrala več vlog v Ionescovem Makbetu v režiji Sebastijana Horvata, nastopila v projektu SS Sharpen Your Senses Katarine Stegnar, Primoža Bezjaka, Mateje Pucko in Gregorja Zorca po predlogi Gertrude Stein, prav tako v režiji Horvata. Vloga Konstance Veber v Schafferjevem Amadeusu v Horvatovi režiji ji je na Borštnikovem srečanju prinesla nagrado za mlado igralko.

V Mestnem gledališču ljubljanskem je bila Rojnikova zaposlena od leta 2005. Med drugim je nastopila v Beneških dvojčkih v režiji Dušana Mlakarja, v Ljudomrzniku v režiji Sama Strelca in predstavi Za naše mlade dame v režiji Tijane Zinajić. Za vlogo Katarine v omenjeni predstavi je leta 2009 prejela Dnevnikovo nagrado.

Rojnikova se je preizkusila tudi na filmu, radiu in televiziji. V televizijski drami Sonja Janeza Burgerja je igrala Mrtvo Sonjo, nastopila pa je tudi v številnih kratkih filmih in radijskih igrah.

Spominsko srečanje bo v Mestnem gledališču ljubljanskem v četrtek, 5. marca, ob 13. uri, so sporočili iz gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/umrla-je-igralka-petra-rojnik