V Klubu CD s podelitvijo nagrad zaključek 7. Gibanice

Avtor: STA

V Klubu Cankarjevega doma se bo nocoj s podelitvijo nagrad sklenil 7. bienale slovenske sodobne plesne umetnosti Gibanica. Festival je letos na sedmih prizoriščih ponudil 12 plesnih predstav, dvodnevni posvet, posvečen pionirki sodobnega plesa Kseniji Hribar, in druge dogodke. Nagrado Ksenije Hribar za življenjsko delo letos prejme Mateja Bučar.


Cankarjev dom / Foto: Nebojša Tejić STA

Pod vodilom afirmacije sodobnega plesa letos na Gibanici predstavljajo slovensko plesno produkcijo minulih dveh let. Posvetili so se tudi generacijskim razlikam med plesalci. V programu letošnjega festivala je 12 predstav, nekaj jih bo na sporedu še danes.

Med ustvarjalci predstav v sklopu bienala slovenskega sodobnega plesa so Loup Abramovici, Bara Kolenc, Teja Reba, Matej Kejžar, Milan Tomašik, Jurij Konjar, Irena Tomažin, Barbara Kanc in Leja Jurišić. Pri festivalu je sodelovala tudi Srednja in vzgojiteljska šola in gimnazija v Ljubljani, ki je predstavila svojo letno plesno produkcijo.

Organizatorje Gibanice je zanimala tudi zgodovina sodobnega plesa. Tako so pripravili posvet z naslovom Ksenija Hribar in sodobni ples v Sloveniji. Njegov namen je bil pridobiti pričevanja in spomine ljudi, ki so s Hribarjevo sodelovali v Sloveniji, je povedal povezovalec posveta Rok Vevar.

Danes ob 11. uri bo v sklopu festivala organizirana odprta diskusija na temo koreografskih praks, na kateri bosta sodelovali filozofinja, dramaturginja in teoretičarka Bojana Kunst ter pisateljica in dramaturginja iz Portugalske Paula Caspao.

Društvo za sodobni ples bo na Gibanici nocoj drugič podelilo stanovske nagrade, imenovane po Kseniji Hribar. Kot je znano, nagrado Hribarjeve za življenjsko delo letos prejme koreografinja Mateja Bučar, ki na slovenski sodobnoplesni sceni že 20 let "redno preseneča s samosvojimi, konceptualno in vizualno izčiščenimi uprostorjenji plešočih teles". Razglasili bodo tudi ostale dobitnike nagrad Hribarjeve.

Strokovna mednarodna žirija Gibanice, ki jo sestavljajo Paula Caspao, Jana Jevtović in Yvonna Kreuzmannova, bo nocoj odločila o najboljši predstavi letošnje izdaje, nagradili pa bodo tudi občinstvu najbolj ljubo predstavo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-klubu-cd-s-podelitvijo-nagrad-zakljucek-7-gibanice