V SLG Celje premiera drame Veš, poet, svoj dolg?

Avtor: STA

V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje bodo v petek, 20. februarja, krstno uprizorili besedilo Luke Martina Škofa in Blaža Rejca Veš, poet, svoj dolg? Predstava osvetli biografiji dveh prezgodaj preminulih pesnikov Dragotina Ketteja in Josipa Murna med letoma 1893 do 1901.


Foto: Uroš Hočevar/SLG Celje

Dramaturginja predstave Urška Brodar je na današnji novinarski konferenci poudarila, da v predstavi veliko vlogo igrata še dva velikana slovenske literature, Ivan Cankar in Oton Župančič.

Biografski podatki omenjenih pesnikov so prepredeni z njihovimi pesmimi in dramskimi poskusi. Predstava govori o njihovi stiski, o tem, kako so se morali boriti v družbi, ki je bila takrat razcepljena na klerikalce in liberalce, ter kako so skupaj iskali pot svobodnega izražanja poezije.

Martin Škof je dodal, da smo v predstavi priča štirim odraščajočim fantom, glavni konflikt drame pa je, da se mladim ne dovoli odrasti.

Biografske prigode štirih prijateljev se v besedilu spajajo z njihovimi dramskimi poskusi, poezijo ter generacijskim, družbenim in metafizičnim dogajanjem. Pred občinstvom zaživi Kette s svojim političnim in ljubezenskim aktivizmom, samosvoj Murn, ki posega po nedosežnem, srboriti in pronicljivi Cankar ter zabavljač Župančič.

"Bok ob boku, v boju za svobodo, predvsem tisto individualno pesniško, so soočeni z zadrto malomeščansko družbeno stvarnostjo. Idealizem trči ob realnost in kljub fizični smrti preživi," je še zapisano v gledališkem listu.

Predstavo so ustvarili režiser Luka Martin Škof, dramaturginja Urška Brodar, scenografinja Petra Veber, kostumografinja Sandra Dekanić, avtor glasbe Matej Končan, svetovalec za igro z maskami in soavtor glasbe Branko Završan, lektor Jože Volk ter oblikovalka mask Manja Vadla.

Igrajo Liza Marija Grašič, Branko Završan, Aljoša Koltak, Andrej Murenc, David Čeh, Renato Jenček, Damjan M. Trbovc, Igor Žužek, Mario Šelih, Rastko Krošl in Jagoda.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-slg-celje-premiera-drame-ves-poet-svoj-dolg