Marc Olivé López o Gibanici 2015

Avtor: Marc Olivé López

Selektor letošnje Gibanice Marc Olivé López je rojen leta 1973 v Barceloni, Španija. Študiral je sodobni ples na Institut del Teatre de Barcelona in plesne študije na The Place v Londonu. Je diplomant socialnega dela na Univerzi Ramón Llull, diplomant humanistike na Univerzi USHS v Strasbourgu in Univerzi Robert Shuman. Ima tudi diplomo iz razvijanja evropskih projektov Col•legi de Sociòlegs I Politòlegs de Catalunya. Od leta 2004 je asistent vodje produkcije v Het Net Theater, Brugge. Med letoma 2002 in 2004 je bil asistent koreografije ENCLAVE Dance Company Roberta Olivána v Bruslju. Delal je kot vodja predstave za različne produkcije zarzuele s solisti OBC (Orquestra Simfònica de Barcelona I Nacional de Catalunya). Leta 2005 je začel delati kot programski vodja v Teatre Mercat de les Flors de Barcelona, kjer dela še danes.


Čas telo trio / Foto: Nada Žgank

Bil je član žirij za podelitev nagrad za koreografijo na različnih španskih in mednarodnih dogodkih in tekmovanjih (Premios de la Feria Internacional de Teatro y Danza de Huesca, MasDanza Dance International Contest, Dance International Contest Burgos – New York). Bil je gostujoči predavatelj magistrskega programa produkcije na Univeristat de Barcelona in sodeloval s Teatre Mercat de les Flors sodeloval v različnih EU projektih, kot so Modul-dance, IDEE (Initiatives in Dance through European Exchange), Xin-A-Movs-‘s (Artists exchange between China and Europe), EDN (European Dancehouses Network). Bil je tudi član državnih komisij za plesno produkcijo, gostovanje plesnih produkcij, program plesnih rezidenc.

Marc Olivé López o Gibanici 2015:

Proces selekcije letošnje Gibanice je bil zame zelo zanimiva izkušnja. Zanimivo je bilo bolje spoznati, kaj se dogaja na slovenski plesni sceni in kaj delajo plesne institucije v državi.

Kot zunanji opazovalec sem spoznal, da malo prijavljenih del ohranja odnos oziroma izhodišče v fizičnem gledališču in dramaturški kompoziciji. Kot v večini evropskih držav je danes težko delati v skupinskih produkcijah in večina del je solističnih ali duetov. Majhen delež del, ki sem jih videl, ohranja koreografsko pisavo v odnosu na prostor in kompozicijo. Veliko umetnikov namreč eksperimentira in raziskuje lasten načine izražanja. V tem smislu so se mi zdela posebej zanimiva dela in raziskave, povezane s telesom in zvokom, in dela na osnovi t. i. »instant composition« in improvizacije. Na splošno kažejo plesalci v predstavljenih delih odlične plesne in gibalne veščine, kar zadeva tehniko, dinamiko (v navezavi na potrebe dela, ki ga izvajajo, in kako se pristop do telesa, kompozicije in drugih potrebnih »orodij« sklada z značilnostmi dela in usmeritvami, ki jim koreograf/plesalec sledita v razvijanju plesnega jezika).

Internacionalizacija slovenskih plesnih produkcij je zapletena tema. Kot drugod nima opraviti zgolj s »kakovostjo« dela, ampak tudi s tem, komu je delo namenjeno in ali mu uspe najti pravega »sogovornika«. Sam menim, da dela lahko zaživijo izven Slovenije, težji del pa je vedeti, kateri so pravi, ustrezni prostori in konteksti za ta dela, in najti partnerja, ki jih lahko predstavi in sodeluje z umetniki, kar zadeva predstavitev, koprodukcijo ali »coaching«.

Naš izbor predstavlja samo en pogled in ne pomeni, da so ostala prijavljena dela slaba ali da so izbrana najboljša. Izbor je samo pogled in rezultat pogovorov treh ljudi, ki so se sporazumeli o določenih merilih. Če bi bili na našem mestu trije drugi ljudje, bi bil njihov izbor zagotovo drugačen. Gibanica 2015 je priložnost za vse promotorje plesa in plesne umetnike, da pridejo v Ljubljano, vidijo, kaj se dogaja na slovenski plesni sceni, in se srečajo z umetniki. Z umetniki, ki se predstavljajo na festivalu, in drugimi, ki bodo festival spremljali in so prav tako zanimivi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/marc-olive-lopez-o-gibanici-2015