Teatro Colon Katharini Wagner odpovedal režijo Parsifala

Avtor: STA

Operno gledališče Teatro Colon je Katharini Wagner odpovedalo režijo Parsifala. Umetniška vodja festivala v Bayreuthu bi opero svojega pradeda Richarda Wagnerja v argentinski operni hiši morala uprizoriti decembra. Toda ponovno imenovani intendant Dario Loperfido se je odločil, da jo bo zamenjal z domačim režiserjem Marcelom Lombarderom.


Gobierno de la Ciudad de Buenos Aires. Foto Nahuel Padrevecchi-gv/GCBA. / Wikimedia Commons

"Za Parsifala sem želel nekaj umetniško bolj prepričljivega, Lombardero pa v glasbenem svetu in v režiji dosega višjo raven kot Katharina Wagner," je Loperfido svojo odločitev pojasnil nemški tiskovni agenciji dpa. Pri tem je opozoril na negativne kritike nekaterih inscenacij Katharine Wagner v nemških medijih.

Katharina Wagner je bila v znameniti operni hiši Latinske Amerike predvidena že leta 2012 za režijo celotnega Wagnerjevega Nibelunškega prstana. Gigantsko delo, sestavljeno iz štirih glasbenih dram, so ob 200-letnici skladateljevega rojstva izvedli v enem samem dnevu. Skladateljeva pravnukinja je režijo tetralogije odpovedala nekaj tednov pred premiero, namesto nje je zadnji hip vskočila Valentina Carrasco.

Katharina Wagner je leta 2008 na čelu Wagnerjevega festivala v Bayreuthu nasledila svojega očeta Wolfganga Wagnerja skupaj s svojo polsestro Evo Wagner-Pasquier. Ta je lani sporočila, da po letošnji festivalski sezoni ne namerava več umetniško voditi prireditve. Pogodbo so tako podaljšali le Katharini Wagner, na mestu umetniške vodje bo do leta 2020.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/teatro-colon-katharini-wagner-odpovedal-rezijo-parsifala