Korejski novi val: Kim Bora in Moo Kim

Avtor: Center kulture Španski borci, Anton Podbevšek teater

V četrtek, 19. februarja, ob 20. uri v Španskih borcih in dan kasneje ob isti uri še v Anton Podbevšek Teatru Novo Mesto se bo predstavila sveža južnokorejska produkcija generacije ustvarjalcev, ki se odločno sooča z razkoraki azijske kulture in tradicije ter sodobnimi globalnimi vplivi.


Dolg pogovor s seboj / Foto: Arhiv Art project Bora

Gostili bodo južnokorejsko koreografinjo in plesalko Kim Bora s predstavama Dolg pogovor s seboj (A long talk to oneself) in Hvala (Thank You). Eksperimentalna dela Kim Bora vsebujejo elemente različnih žanrov ter razčlenjujejo koncepte ustaljenih vzorcev, spola in prostora, občinstvo pa nagovarja z izvirno dramaturgijo in dramsko koreografijo. Dolg pogovor s seboj je delo, ki ga je Kim Bora ustvarila s filmskim režiserjem Joo Jae-Hyungom. V solu, ki vključuje posnetke in besedilo, Kim Bora občinstvo popelje na popotovanje skozi svoje spomine. Predstavo dokončata na odru ter zgodbo in svoja čustva ob tem izražata skozi različne elemente: kamero, ples in (po)govor. Gre za raziskavo o tem, kako je gib mogoče transformirati v različne čutne modele, od vizualnega do drugih izrazov. Predstava je prejela nagrado žirije na Yokahoma Dance Collection (Japonska, 2014), nagrado za najboljšo plesalko na Dance Vision (Koreja, 2013) ter veliko nagrado na mednarodnem koreografskem festival v Seulu (Koreja, 2012).

Isti večer se bo kot del južnokorejskega plesnega novega vala predstavil še koreograf Moo Kim s predstavo z naslovom Dekonstrukcija; f.1,4 (Deconstruction; f 1.4.). Predstava je nastala na podlagi avtorjeve ugotovitve, da velik del interakcij z drugimi ljudmi, celo tistimi, ki živijo v isti soseski, poteka elektronsko in preko mobilnih aplikacij, in njegove odločitve, da je nujno poiskati »resničen način« medsebojnega povezovanja. Ta avtorjeva potreba pa ni izhajala iz intelektualnega razumevanja tega, kar je pogrešal, temveč iz močnega telesnega hrepenenja. Predstava je njegov poizkus povezovanja.

Kim Bora gostuje v okviru programa Uvoz-izvoz v produkciji Zavoda EN-KNAP, ki kontinuirano predstavlja vrhunsko mednarodno produkcijo sodobnih uprizoritvenih umetnosti, Moo Kim pa gostuje v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna v produkciji Zavoda EN-KNAP, ki v sodelovanju z mrežo Aerowaves mlajše evropske talente in vzhajajoče zvezde. Doslej smo imeli priložnost videti že več kot 30 gostovanj različnih avtorjev in skupin; januarja so v Španskih borcih gostili dve predstavi ene najbolj vročih in iskanih evropskih koreografinj v zadnjem času, madžarske koreografinje Adrienn Hód in njene skupine Hodworks z radikalnima predstavama Zora in Kako biti smrtnik.

V marcu avstrijski novi val

V mesecu marcu se bo v Španskih borcih v okviru Plesne Vesne predstavljal avstrijski novi val. 14. marca se bosta predstavila Alex Deutinger in Alexander Gottfarb s predstavo Viteštvo je mrtvo, ki duhovito obravnava nevaren preplet konceptov viteštva in šovinizma v sodobnosti. Sledila bo provokativna predstava Simona Mayerja SunBengSitting, ki sodobni ples povezuje z nenavadnimi primesmi, kot sta jodlanje in ljudski plesi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/korejski-novi-val-kim-bora-in-moo-kim