Med dobitniki nagrad Prešernovega sklada tudi igralka in plesni tandem

Avtor: STA

Nagrade Prešernovega sklada za leto 2015 prejme gledališka in filmska igralka Pia Zemljič ter plesalca Rosana Hribar in Gregor Luštek.


Pia Zemljič / Foto: Jaka Babnik, Uroš Hočevar, Arhiv SLG Celje

Gledališka in filmska igralka Pia Zemljič nagrado prejme za vloge Pie v predstavi Zapiranje ljubezni, Vodje v predstavi Krči in Nathalie Oppenheim v predstavi Kako poveš, kar si odigral ter Jasne v filmu Panika. Zemljičeva je zablestela s fascinantno energijo, ki že dve desetletji privlači pozornost občinstva in kritike. "Njen igralski razpon je izjemno širok, pokazala se je kot avtentična junakinja klasičnega repertoarja, istočasno pa do popolnosti tolmači vloge sodobnih mladih žensk. Z lahkoto in virtuoznostjo zleze v kožo fatalne zapeljivke, romantične ženske ali z nevrozami moderne družbe destabilizirane persone," piše v utemeljitvi.


Rosana Hribar in Gregor Luštek / Foto: Miha Fras
Plesalca Rosana Hribar in Gregor Luštek nagrado prejmeta za avtorsko plesno stvaritev Duet 014 ter za umetniško zasnovo in realizacijo plesnega projekta Korak v dvoje po Pii in Pinu. Hribarjeva in Luštek slovita po številnih skupnih avtorskih projektih. Za Duet 014 v utemeljitvi piše: "Umetniški projekt, za katerega lahko rečemo, da izraža in predstavlja ognjemet neskončnega bogastva in pestrosti pristnega, naravnega odnosa med moškim in ženskim bitjem, Rosano in Gregorjem." Projekt Korak v dvoje po Pii in Pinu pa je po zapisu žirije iz poklona v spomin Mlakarjevima skozi ustvarjalni vrtinec in prepletanje najrazličnejših plesnih zvrsti in energij "prerastel v očarljivo lepo in ganljivo umetniško zaokroženo delo,..., v odo plesno-gledališki umetnosti".


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/med-dobitniki-nagrad-presernovega-sklada-tudi-igralka-in-plesni-tandem