Plesna izba Maribor z uspehi Jasmine Križaj zaključuje projekt Modul dance

Avtor: STA

Plesna izba Maribor (PIM) se je v letu 2010 vključila v štiriletni mednarodni projekt Modul dance, ki je spodbujal mobilnost umetnikov na področju sodobnega plesa. Z izplenom, ki se kaže predvsem v mednarodnih uspehih plesalke Jasmine Križaj, so ob zaključku tega projekta zelo zadovoljni, je včeraj povedala plesna pedagoginja Mojca Kasjak.


Zelo okusen zalogaj / Foto: Saša Huzjak

V projektu Modul dance je sodelovalo 21 partnerjev iz 14 evropskih držav, iz Slovenije poleg PIM še Kino Šiška. Največji uspeh je dosegla Jasmina Križaj, ki je med drugim s Cristino Planas Leitão pripravila projekt Zelo okusen zalogaj, s katerim sta gostovali po vsej Evropi.

"Jasmina Križaj je kot naša referenčna umetnica imela zelo velike mednarodne uspehe. Dobila je kar nekaj novih koproducentov in predstava Zelo okusen zalogaj je imela veliko ponovitev na raznih odrih velikih plesnih hiš," je povedala Kasjakova. "Izmed 52 modul dance umetnikov iz vse Evrope je pristala glede na število partnerjev in modulov, ki jih je realizirala, na četrtem mestu."

PIM je v okviru Modul dance v štirih letih gostila veliko število tujih umetnikov. "Izvajali smo predvsem modul research/raziskava, kar pomeni, da so umetniki prihajali k nam na raziskavo po teden ali deset dni, včasih tudi na rezidenco. Istočasno smo gostili umetnike s plesnimi predstavami," je pojasnila Kasjakova.

Projekt Modul dance je bil za PIM po finančni plati velik izziv, saj so morali del denarja zagotoviti sami. "Bilo je kar nekaj ovir, a smo zdaj uspešno zaključili projekt," je ocenila Kasjakova.

Letos se usmerjajo na območje Afrike. Pred seboj imajo namreč umetniško rezidenco treh mariborskih umetnikov v Maliju, v kateri bosta poleg Kasjakove kot plesalke sodelovala še tolkalistka Tina Sovič in kitarist Igor Bezget. Rezidenca sodi v okvir afriško-slovenske produkcije novega projekta Maribum afriqui, katerega rezultat bo viden v okviru Festivala Lent.

"Po tako velikem mednarodnem projektu, ki je skupno vreden štiri milijone evrov, sedaj zavijamo v Afriko, ki je dejansko korenina ritma in plesa. Torej gremo nazaj h koreninam," je dodala Kasjakova.

Že ta konec tedna je na ogled zimska produkcija PIM pod naslovom Zima se mi rima. V Vetrinjskem dvoru bodo drevi predstavili bobnarsko produkcijo njihovega rednega izobraževalnega programa, v soboto v Dvorani Union pa plesno produkcijo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/plesna-izba-maribor-z-uspehi-jasmine-krizaj-zakljucuje-projekt-modul-dance