Kranjski festival odrskih umetnosti Integra povezuje različne družbene skupine

Avtor: STA

Center za socialno delo Kranj v okviru programov Zavetišče za brezdomce ter Dnevni center za mlade in družine Škrlovec danes v Kranju organizira mednarodni festival odrskih umetnosti Integra. Njegov namen je vključevanje in povezovanje različnih družbenih skupin prebivalstva skozi kulturo in umetnost.


foto: freeimages

Kot je povedal idejni oče festivala Domen Rakovec, je preko kulture in umetnosti mogoče dobro povezati ljudi med seboj ne glede na to, kako različni so si. "Dajemo jim priložnost, da povedo, kdo so in kaj želijo. Kultura in umetnost sta nekaj, kar je vsakemu dostopno in ima lahko zelo pozitiven učinek tudi na socialno ogrožene, na njihovo okolico in družbo kot celoto," je poudaril.

Na festivalu bo med drugim gledališka skupina, ki ji je sam mentor in je sestavljena iz otrok iz kranjskega centra Škrlovec ter iz prebivalcev zavetišča za brezdomce. "Kombinacija otrok in brezdomcev je nenavadna, ampak neverjetno je, kako v procesu kulturnega ustvarjanja razlike začnejo izginjati in prevlada splošen duh veselja, zadovoljstva in kolegialnosti," je dejal Rakovec.

Na festivalu sodelujejo tudi gostje iz Portugalske, ki bodo pokazali, kako je s filmom mogoče spreminjati družbo in okolje. Sodelujoči z Madžarske bodo predstavili kratek madžarsko-slovenski eksperiment, na kranjski oder pa prihajajo tudi gostje iz Slovaške. Festivala se poleg tega udeležuje vrsta raznolikih domačih zasedb, ki bodo predstavile različne odrske zvrsti od gledališča do plesa, pa vse do avdio-vizualnih predstavitev.

Festival se bo v stolpu Škrlovec v Kranju začel ob 16. uri, ko bosta zbrane nagovorila direktor Centra za socialno delo Kranj Marjan Podbevšek in častna gostja, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Rakovec računa, da bodo prostor napolnili ne le sodelujoči temveč tudi publika, saj je dogodek odprt za vse. Upa na dober odziv in na nadaljevanje projekta v prihodnje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kranjski-festival-odrskih-umetnosti-integra-povezuje-razlicne-druzbene-skupine