Podelitev najvišjih priznanj JSKD

Avtor: JSKD

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD) vljudno vabi na osrednjo prireditev sklada, na kateri bodo podelili priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture. Zlato plaketo, pet srebrnih plaket in dva zlata znaka sklada bodo najbolj zaslužnim podelili v sredo, 28. 1. 2015, ob 18.00, v Slovenski filharmoniji.


Tatjana Rebolj / Foto: Arhiv JSKD

Med nagrajenci za področje gledališke dejavnosti prejmeta Srebrne plakete Matija Milčinski za življenjsko delo na področju gledališča ter Tatjana Rebolj za ustvarjalni prispevek in organizacijsko delo na področju gledališča.

Utemeljitve priznanj

Matija Milčinski: Srebrna plaketa za življenjsko delo na področju gledališča

Matija Milčinski je s svojimi ustvarjalnimi in poustvarjalnimi dosežki pomembno zaznamoval gorenjski in širši slovenski prostor, in to na gledališkem, filmskem in lutkovnem področju.

Rodil se je leta 1945 v Ljubljani, kjer je dokončal osnovno šolo in klasično gimnazijo. Po opravljeni maturi se je vpisal na ljubljansko Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo, smer gledališko-radijska in filmsko-televizijska režija, kjer je tudi uspešno diplomiral.

Leta 1972 je bil imenovan za direktorja Lutkovnega gledališča Ljubljana. Po končanem štiriletnem mandatu je dobil status svobodnega umetnika. V tem času je režiral mladinske in otroške oddaje na TV Ljubljana, naredil nekaj lutkovnih predstav in posnel nekaj filmov.

Leta 1981 se je zaposlil v Cankarjevem domu v Ljubljani kot producent gledališkega in filmskega programa, od leta 1985 do 1988 pa ponovno v Lutkovnem gledališču Ljubljana, tokrat kot umetniški vodja. Od jeseni 1987 je najprej delal kot strokovni sodelavec za gledališko in lutkovno dejavnost pri Zvezi kulturnih društev Radovljica, kasneje pa do upokojitve leta 2011 pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Radovljica.

Režiral je več kot sedemdeset gledaliških in trideset lutkovnih predstav, in to v različnih poklicnih in ljubiteljskih gledališčih – Mestnem gledališču ljubljanskem, Slovenskem mladinskem gledališču, Šentjakobskem gledališču, Lutkovnem gledališču Ljubljana in Maribor, Loškem odru, Gledališču Toneta Čufarja itn.. Kot režiser je sodeloval tudi pri dveh celovečernih in osem kratkih filmih ter prek štiridesetih televizijskih oddajah in radijskih igrah na RTV Slovenija, pri Viba filmu in Filmskih novostih. Za svoje delo je dobil več nagrad: leta 1968 študentsko Prešernovo nagrado, leta 1984 odlikovanje Chevalier de l'ordre des arts et des lettres (Francija) in pečat občine Radovljica, leta 1985 nagrado Lutkovnega bienala Bugojno za najboljšo predstavo, 1994 nagrado strokovne in otroške žirije za najboljšo predstavo na lutkovnem festivalu PIF, leta 2002 pa nagrado za najboljšo predstavo na 41. Linhartovem srečanju.


Matija Milčinski / Foto: Arhiv JSKD
Matija Milčinski kot svetovalec in mentor svoje znanje in izkušnje posreduje ljubiteljskim kulturnim društvom in skupinam v Sloveniji in zamejstvu, pomembno pa je tudi njegovo delovanje za ohranjanje nacionalne kulturne dediščine, zato mu Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti podeljuje srebrno plaketo za dolgoletno uspešno delo.

Tatjana Rebolj: Srebrna plaketa za ustvarjalni prispevek in organizacijsko delo na področju gledališča

Tatjana Rebolj je že 40 let članica Šentjakobskega gledališča Ljubljana. Igrati je začela  v sezoni 1965/66. Od takrat je nastopila več kot tisočkrat, in to v 54 vlogah. Ta številka bi bila zagotovo še večja, če si med svojim že tako izjemno dolgim članstvom ne bi vzela 10-letnega premora zaradi drugih obveznosti.

V prvem desetletju članstva v Šentjakobskem gledališču je bila Tatjana Rebolj predvsem igralka, njeno srednje obdobje po »vrnitvi« sredi osemdesetih let prejšnjega stoletja je poleg igranja zaznamovala tudi izjemna aktivnost v organih društva (bila je članica, podpredsednica in predsednica upravnega odbora, različnih komisij in teles društva itd.), v novem tisočletju pa je (pre)izkušena, žlahtna mešanica vsega naštetega.

V začetku devetdesetih je bistveno prispevala k preobrazbi in razvoju Šentjakobskega gledališča Ljubljana v sodobno, novim časom prilagajajoče se društvo, in to na programskem in organizacijskem področju. Posebej moramo poudariti njeno večletno uredniško delo pri zborniku ob 90. obletnici Šentjakobskega gledališča. Njena zavest, da je mogoče prihodnost graditi le na temeljih sedanjosti in preteklosti, se je vedno izražala tudi v doslednem in marljivem delu pri urejanju arhiva, ki pomeni neprecenljivo zakladnico podatkov o delovanju društva.

Za dolgoletno članstvo in prizadevno delo v vseh organih društva jo je ŠGL nagradilo s številnimi internimi priznanji in nagradami, njeno požrtvovalno delo pa ni ostalo neopaženo tudi v širši skupnosti.

Bogat igralski opus in predano organizacijsko delo Tatjane Rebolj je pozitivno vplivalo na mnoge generacije ljubiteljskih gledaliških ustvarjalcev, zato ji Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti podeljuje srebrno plaketo ustvarjalni prispevek in organizacijsko delo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/podelitev-najvisjih-priznanj-jskd