Igralec Boris Juh praznuje 80 let

Avtor: STA

Gledališki in filmski igralec Boris Juh danes praznuje 80. rojstni dan. Uveljavil se je kot karakterni igralec, ki je z izrazito intelektualno držo, s skepso in cinizmom ali s toplo in nebogljeno zaupljivostjo dosegal vtis tragične nerazumljenosti ali resigniranega posmeha. Prejel je več nagrad, med njimi dve Borštnikovi in malo Prešernovo.


Boris Juh / Foto: Peter Uhan

V Celju rojeni Juh je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani diplomiral leta 1962. Najprej je bil član Slovenskega mladinskega gledališča (SMG), nato pa med letoma 1971 in 2002 redni član ljubljanske Drame.

V svoji karieri je odigral preko 100 gledaliških vlog, nastopil v okoli 20 filmih. Veliko je nastopal tudi v TV dramah in nadaljevankah ter sodeloval pri radijskih igrah.

Med njegovimi opaznejšimi vlogami v SMG so vloge Messenia v Plavtovih Dvojčkih, Kraljeviča Bama v Čudežnem pisalnem strojčku Smiljana Rozmana, Fagina v Dickensovem Oliverju Twistu in Princa Tulipana v predstavi Vesela zgodba o žalostni princeski Frana Milčinskega.

V ljubljanski Drami je Juh med drugim blestel kot naslovni junak Vojček v drami Georga Buchnerja, Maks v Cankarjevem Kralju na Betajnovi, Ivan Aleksandrovič Hlestakov v Gogoljevem Revizorju, Leone Glembay v predstavi Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže in kot Hiisi v predstavi Kalevala Daneta Zajca.

Juh je za vlogo Leoneja Glembayja prejel Borštnikovo nagrado leta 1978 in nagrado Prešernovega sklada leto kasneje. Za vlogo Slikarja v Dogodku v mestu Gogi Slavka Gruma je na Borštnikovem srečanju slavil še leta 1987.

V osrednjih vlogah je Juh nastopil tudi v filmih. Med drugim je bil Kozlevčar v filmu Vojka Duletiča Med strahom in dolžnostjo, Fritz v filmu Iskanja Matjaža Klopčiča, Anton v filmu Živojina Pavlovića Nasvidenje v naslednji vojni in Jakob v filmu Jožeta Galeta Pustota.

Je oče priznane igralke Polone Juh.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/igralec-boris-juh-praznuje-80-let