Otvoritev razstave Gubanje časa – Gledališče Muzeum: 20 let

Avtor: Muzeum

Vabljeni na otvoritev pregledne razstave GUBANJE ČASA ob 20-letnici delovanja gledališča Muzeum, ki bo v četrtek, 8. januarja 2015 ob 19. 00 uri v Galeriji Jakopič.


Foto: Arhiv Muzeum

Gledališče Muzeum je bilo aprila 1994 zasnovano z namenom preizpraševanja povezav in mej med posameznimi področji umetnosti in humanistike. V dvajsetih letih delovanja so v Muzeumu pripravili 44 projektov, ki raziskujejo raznolika področja umetnosti ter medsebojna razmerja med likovno umetnostjo, arhitekturo (prostor-čas), dramatiko (zgodovina), glasbo (zvok) in gibom (gesta). Muzeum je spodbujal prve avtorske raziskovalne projekte, ki so vstopili v gledališče s področja arhitekture, likovne umetnosti, plesa ter gledališke in likovne teorije, in sodeloval v številnih mednarodnih projektih.

Obsežen arhiv dokumentov in referenc pomeni enciklopedično zbirko avtorskega gledališča. Razstava Gubanje časa – Gledališče Muzeum: 20 let v galerijskem prostoru vzpostavlja novo časovnost. Mikro – makro, kadriranje – montaža, potovanje – flaneur – kartografija, migracije simbolov – ikonografija – aberacije ... Gube tkanine, papirja in časa ustvarjajo nove prostore abstrakcije med likovno in gledališko figuro.

O razstavi ob 20-letnici Gledališča Muzeum je Jana Pavlič zapisala: »Na ogled po-stavljeni, raz-stavljeni in pred-stavljeni čas Muzeuma se nahaja v prostoru muzeja/galerije kot memorabilia in v nekem smislu tudi kot mirabilia, da bi prebudil spomin in vzbudil čudenje. Je kot deleuzovska guba, ki se zgladi, ovija in razvija kot papir v prevojih in pregibih origamija. Plisira se kot tkanina, ki oblači materijo, snovno telo, da bi ugledali »gubo stvari skozi prah, ki ga dvignejo ...«. Kot gledalci se vključimo v njegov performans: zgubamo-pogladimo, ovijemo-razvijemo, in preidemo čez rob. Fold-in, fold-out.«

Na pregledni razstavi bodo razstavljali:
Fotografije predstav: Miha Erman, Špela Kasal, Egon Kaše, Kata Molnar, Rok Oman, Katja Rosa, Matic Sonnenwald, Barbara Stupica, Jože Suhadolnik, Peter Uhan, Petra Veber, Sandra Vrh
Gledališke skice: Barbara Novakovič Kolenc in Aljoša Kolenc
Video posnetki predstav: Tone Stojko
Kuratorka: Barbara Novakovič Kolenc
Urednica arhiva: Helena Pivec
Strokovna podpora: Blaž Peršin, Marija Skočir
Oblikovanje: Bojan Lazarevič
Artefakti, besedila, fotografsko gradivo, video in zvočni posnetki: Arhiv zavoda Muzeum
Izvedba postavitve: Tehnična služba MGML, O.K.vir
Produkcija: Muzej in galerije mesta Ljubljane in Muzeum


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/otvoritev-razstave-gubanje-casa-gledalisce-muzeum-20-let