Umrla ruska operna diva Elena Obraztsova

Avtor: STA

V 75. letu starosti je včeraj v Nemčiji umrla priznana ruska operna pevka Elena Obraztsova. V Sankt Peterburgu rojena mezzosopranistka je bila priljubljena gostja največjih koncertnih odrov, kot sta milanska Scala in Metropolitanska opera v New Yorku. Poleti leta 2010 je v okviru Festivala Ljubljana nastopila tudi v Sloveniji.


SNG Opera in balet Ljubljana / Foto: Tamino Petelinšek STA

Obraztsova je leta 1964 končala študij na državnem konzervatoriju v Sankt Peterburgu. Leta 1963 je debutirala v Bolšoj teatru z vlogo Marine Mnišek v operi Modesta Petroviča Musorgskega Boris Godunov. V 70. in 80 letih minulega stoletja je bila ena vodilnih pevk tega slovitega teatra.

Med letoma 1973 in 1994 je poučevala na moskovskem državnem konzervatoriju, predavala pa je tudi drugod po svetu, med drugim v Tokiu. Med letoma 2007 in 2008 je bila umetniška vodja operne hiše v Sankt Peterburgu - gledališča Mikhailovski, piše na spletni strani Bolšoj teatra.

Prva operna pevka iz nekdanje Sovjetske zveze, ki je zaslovela tudi po svetu, je nastopila v okoli 100 opernih vlogah. Njen debut leta 1976 v Metropolitanski Operi, kjer je nastopila v Verdijevi operi Aida, je požel 15-minutni aplavz.

S slovitim španskim tenoristom Placidom Domingom je nastopila v Bizetovi operi Carmen v dunajski državni operi, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Na gostovanju v ljubljanskih Križankah je pela v operi Petra Iljiča Čajkovskega Pikova dama, ki jo je režiral Diego de Brea. V operi, ki jo je izvedla opernobaletna hiša SNG Maribor, je prevzela vlogo grofice.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/umrla-ruska-operna-diva-elena-obraztsova