Teja Reba z novo predstavo Delo iz ljubezni

Avtor: STA

V Stari mestni Elektrarni - Elektro Ljubljana bo danes premiera predstave avtorice in koreografinje Teje Reba Made With Love (Delo iz ljubezni). Reba je pri projektu, v katerem nastopa z Loupom Abramovicijem, izhajala iz osebne izkušnje skorajšnje smrti pri porodu, porodnega dela kot ekstremnega psihofizičnega stanja in nenadne smrti mame.


Foto: Nada Žgank

Opisane izkušnje je avtorica soočila in s tem uokvirila razmislek o dajanju življenja, o ljubezni in o delu tako vidnem kot nevidnem, ki so jedro (pro)kreativnih procesov, so sporočili iz zavoda Maska, ki je producent predstave.

Rebo tako kot v starejših delih še naprej zanimajo razmerja med fizičnimi, čustvenimi in političnimi dejanji. Ta dejanja se vedno gibljejo na mejah - med estetiko in ideologijo, med referencami (ponavljanje) in možnostmi novega (razlika), med sublimnim in objektnim, med spolom in spolnostjo, med vsakdanjostjo in umetnostjo, med pogumom in ranljivostjo.

Predstavo zaznamuje tudi sodelovanje z vizualnima umetnikoma Meto Grgurevič in Jašo ter glasbenikom Eduardom Raonom.

Številne teme, povezane z materinstvom, starševstvom, delitvijo vlog, neplačanim skrbstvenim delom ter novimi oblikami družin, ki jih načenja predstava, bodo pri Maski osvetlili v pogovorih. Prvi bo na vrsti po ponovitvi predstave v torek, 13. januarja. Gostji Majda Hrženjak in Renata Šribar bosta spregovorili o samoumevnosti neplačanega skrbstvenega dela in o odnosu do ženskega telesa.

Teja Reba je koreografinja, performerka in plesalka. Od 2007 dalje razvija avtorska dela s koreografinjo Lejo Jurišić, med njimi so Med nama (2009), Zofa (2011) in Druga svoboda (2013). Leta 2013 sta prejeli nagrado Ksenije Hribar za perspektivni koreografinji. Avtorsko sodeluje tudi s plesalcem Loupom Abramovicijem. Skupaj sta ustvarila predstave 650 izkušenj (zgodovine telesa, ki še ni bilo oropano) (2011), M.1.2. (2012) in O-jej (2012).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/teja-reba-z-novo-predstavo-delo-iz-ljubezni