Bobri 2015 v znamenju arhitekture in oblikovanja

Avtor: SMG

V Ljubljano med 24. januarjem in 8. februarjem 2015 spet prihajajo Bobri, festival kulturno – umetnostne vzgoje, ki s svojimi brezplačnimi prireditvami razveseljuje otroke, starše, vzgojitelje in učitelje.


Kekec / Foto: Barbara Čeferin

Ker bomo leta 2015 zaznamovali 150-letnico rojstva arhitekta Maksa Fabianija, ki je pustil močan pečat na urbanistični zasnovi sodobne Ljubljane, bosta osrednji temi 7. festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri arhitektura in oblikovanje, tako da bo večina delavnic in dogodkov v muzejih, galerijah in knjižnicah posvečenih prav tema področjema. Tudi v ustanovah, kjer si bo moč ogledati gledališke, glasbene in plesne predstave ter filme, bodo posebno pozornost namenili vodilnima temama. Med festivalskimi dejavnostmi bodo v ospredju tiste, pri katerih otroci ne bodo le pasivni opazovalci, temveč bodo dogodek soustvarjali.

Odprtje festivala bo v Slovenskem mladinskem gledališču, kjer si bomo v soboto, 24. januarja, ob 16. uri ogledali dvesto dvajseto ponovitev predstave Kekec, gibalne premetanke s tekstom; leta 2004 jo je po motivih povesti Josipa Vandota, ki jih je za gledališče priredila Draga Potočnjak, na oder postavil Branko Potočan. Predstavi bosta sledila druženje in arhitekturna delavnica, ki jo bomo pripravili v sodelovanju z Igrivo arhitekturo − Centrom arhitekture in na kateri bomo bobru zgradili hiško, ga povabili v njegovo domovanje in se z njim poveselili.

Sklepna slovesnost festivala bo na kulturni praznik, v nedeljo, 8. februarja, v Centru urbane kulture Kino Šiška. Letošnji sklepni koncert bo nekaj prav posebnega, saj ga bomo ustvarili vsi skupaj. Kako, naj ostane še skrivnost.

Letošnje Bobre je pripravilo kar dvainšestdeset kulturnih zavodov in skupin, ki ustvarjajo v Ljubljani, prireditve pa bodo potekale na štiriinpetdesetih prizoriščih v prestolnici, na katerih bodo otroci lahko obiskali sto enainosemdeset prireditev (devetinpetdeset gledaliških, plesnih in glasbenih predstav, štirinajst filmov in kar sto osem delavnic). Za festival je na voljo 15.558 brezplačnih vstopnic. Prevzem brezplačnih vstopnic bo potekal v soboto, 17. januarja, od 11.00 do 18.00 in v nedeljo, 18. januarja, od 11.00 do 14.00, v Festivalni dvorani na Vilharjevi 11.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/bobri-2015-v-znamenju-arhitekture-in-oblikovanja