V SNG Nova Gorica romantična komedija romunskega avtorja Mateia Visnieca

Avtor: STA

Na malem odru SNG Nova Gorica bodo drevi ob 20. uri premierno uprizorili predstavo Zgodba o pandah, ki jo pove saksofonist z ljubico v Frankfurtu romunskega avtorja Mateia Visnieca v režiji Marka Sosiča. Romantična komedija, z elementi nadrealizma in liričnosti, vseskozi preizkuša gledalčevo domišljijo, pretresa njegovo logiko in izziva zavest.


Foto: atelje Pavšič Zavadlav

Kot so še zapisali v gledališču, Visniec v očarljivih, vendar neposladkanih dialogih izpostavlja redek element romantičnega pripovedništva - tišino.

V nekem stanovanju sta v postelji dva mlada človeka, ki se ne poznata. On se niti ne spomni, kako sta po prekrokani noči pristala v postelji, kaj šele, da bi se spomnil njenega imena. Ona pa se spomni vsega: čigavo je stanovanje, kjer sta, na kateri zabavi sta bila minulo noč, ali sta se ljubila ali ne, da je on recitiral Baudelairovo poezijo in igral saksofon. A kar pove ona, se ni nujno tudi res zgodilo.

Ker njega vse to zanima, vztraja, da se ona vrne k njemu. Ona obljubi, da se bo vračala, in to devet noči, on pa, da jo bo čakal. Devet noči je zanju kot življenje. Skozenj potujeta kot skozi sanje. V zgodbi, ki se zgodi na meji med intimnostjo in samoto, med budnostjo in sanjami, med svetlobo in temo ter med življenjem in smrtjo, odkrijemo, da včasih za pot do samega sebe in popolnosti ne potrebujemo drugega kot steklenico vina, saksofon in pokvarjeno budilko, so zapisali o predstavi.

Igrata Gorazd Jakomini in Marjuta Slamič, na posnetkih pa so glasovi Medee Novak, Petra Harla, Blaža Valiča, Milana Vodopivca, Marije Rupel k. g. in Maje Nemec.

Za prevod je poskrbela Ana Barič Moder, dramaturginja je Tereza Gregorič, lektor Srečko Fišer, scenograf Peter Furlan, kostumografinja Neli Štrukelj in avtor glasbe Stefano Schiraldi.

Romunski avtor, pesnik, novinar in filozof Visniec, ki je zaradi cenzure emigriral v Francijo, je napisal čez 20 odrskih iger, večinoma v francoščini, ki so prevedene v 18 jezikov. Njegove igre uprizarjajo po vsem svetu. Je najpogosteje uprizarjani romunski avtor in zadnja leta tudi najpogosteje uprizarjani evropski avtor.

Zgodba o pandah, ki jo pove saksofonist z ljubico v Frankfurtu je bila prvič uprizorjena na festivalu v Avignonu, potem pa še več kot desetkrat po vsem svetu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sng-nova-gorica-romanticna-komedija-romunskega-avtorja-mateia-visnieca