Razpis za nagrado Ksenije Hribar

Avtor: STA

Društvo za sodobni ples Slovenije je objavilo razpis za nagrado Ksenije Hribar. Nagrada je namenjena ustvarjalcem na področju sodobnih plesnih umetnosti v Sloveniji, ki s svojo vrhunskostjo in inovativnostjo pomembno prispevajo h kakovosti in razvoju tega umetniškega področja. Rok za prijave je 9. januar, podelitev pa bo februarja.


Predstava Sramota, Gibanica 2013 / Foto: Nada Žgank

Nagrada, poimenovana po pokojni plesalki, koreografinji in plesni pedagoginji Kseniji Hribar, se podeljuje v devetih kategorijah: za življenjsko delo, koreografom oziroma avtorjem, plesalcem oziroma performerjem, plesnim pedagogom, kritikom ali dramaturgom ali teoretikom, producentom ter oblikovalcem scene, svetlobe in zvoka.

Njen namen je spodbujati celostni razvoj področja sodobnih plesnih umetnosti, motivirati talentirane ustvarjalce in nagraditi dolgoletno življenjsko delo posameznikov, ki so s svojo umetniško, pedagoško ali teoretsko dejavnostjo zaznamovali naš prostor. Z izjemo nagrade za življenjsko delo se nagrade podeljujejo za izjemne dosežke v zadnjih dveh letih.

Priznanje je rezervirano za dosežke v slovenskem kulturnem prostoru, za njeno pridobitev ni starostnih, nacionalnih ali državljanskih omejitev, prav tako ni pogoj članstvo v društvu. Dobitniki so lahko posamezniki ali skupine, kandidate pa lahko predlagajo tako kulturne ustanove, društva ali zavodi, ki delujejo na področju sodobnih plesnih umetnosti, kot fizične osebe.

Dobitnikom, ki jih bo izbrala najmanj tričlanska strokovna žirija, bodo nagrade podelili na bienalu slovenske plesne umetnosti Gibanica 21. februarja prihodnje leto, so sporočili iz društva za sodobni ples.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/razpis-za-nagrado-ksenije-hribar-1