V CD simpozij o delu plesalke in koreografinje Valentine Turcu

Avtor: STA

V Cankarjevem domu (CD) se bo ob 17. uri v dvorani Lili Novy začel simpozij, ki bo osvetlil delo plesalke in koreografinje Opere in baleta SNG Maribor Valentine Turcu. O njej bodo spregovorili njeni sopotniki in sodelavci, med njimi baletni plesalec Vojko Vidmar, ki je Turcujevo označil kot izjemno senzibilno in čustveno osebo.


Valetina Turcu / Foto: Arhiv SNG Maribor

Kot je povedal, Turcujevo pozna že dolgo, poznal pa je že njena starša, zato bo na današnjem simpoziju o njej spregovoril s te, povsem človeške plati. Kot je dejal, sta si s Turcujevo zelo blizu in jo izjemno ceni.

Njena uspešnost je po Vidmarjevem prepričanju posledica genetike, poleg tega je izjemno čustvena in senzibilna oseba. Trenutno je po Vidmarjevem prepričanju tudi ena od ustvarjalk, ki ve največ o gledališču. Turcujeva, kot je poudaril Vidmar, ne dela površno. Je iskrena in se vedno poglobi v to, kar dela.

Turcujeva velja za eno najbolj ustvarjalnih plesnih umetnic v Sloveniji. Je tudi prejemnica najvišje strokovne nagrade Društva baletnih umetnikov Slovenije (DBUS) v letu 2013 za izjemne režijsko-koreografske dosežke. Kot so tedaj zapisali v utemeljitvi, je postavila nov mejnik v ekspresivnosti klasičnega baleta.

Prve plesne korake je naredila pri starših, priznanih baletnih umetnikih Maji Srbljenović Turcu in Marinu Turcuju. Nadaljevala je na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, v modernem plesu pa se je izpopolnjevala na znameniti šoli Mauricea Bejarta in kariero nadaljevala pri plesni skupini Bejart Ballet v Lozani.

V sezoni 2007/08 se je v SNG Maribor predstavila s prvim celovečernim avtorskim projektom La Callas, ki ga zaznamuje razkošno zlitje celostnega gledališča. Med njenimi koreografijami so projekti, kot so Zrejlo je žito, Pastirček in avtorski projekt Bolero.

Leta 1999 je prejela nagrado DBUS za plesno predstavo Tango, leta 2002 je osvojila bronasto medaljo na svetovnem tekmovanju plesalcev v Nagoji na Japonskem. Leta 2008 je prejela strokovno nagrado Lydie Wisiakove za koreografske prispevke na operno-baletnih in dramskih odrih.

Že vrsto let sodeluje z uveljavljenimi režiserji, kot so Tomaž Pandur, Janusz Kica, Krešimir Dolenčić, Vito Taufer, Nenni Delmestre, Aleksandar Popovski, Samo Strelec, Dino Mustafić in drugi. Odrski gib in koreografijo je ustvarila k več kot 30 dramskim predstavam.

Gostovala je v številnih državah: v Avstriji, BiH, Črni gori, Danski, Franciji, Grčiji, Hrvaški, Italiji, na Japonskem, v Mehiki, Nemčiji, na Portugalskem, v Romuniji, Singapurju, Srbiji, Španiji, Švici, Ukrajini in Venezueli. Leta 2012 je za Covent Garden Dance Company postavila koreografijo Leave me na glasbo G. F. Händla.

Na simpoziju z naslovom Valentina Turcu, sijoča koreografska zvezda, bodo o njej in njenem ustvarjanju spregovorili še režiser Krešimir Dolenčić, plesalec in koreograf Edward Clug, režiser Janusz Kica, glasbenik Boštjan Narat, plesalka Almira Osmanović in plesna kritičarka Daliborka Podboj.

Simpozij je uvod v decembrsko gostovanje Baleta SNG Maribor v Cankarjevem domu. Tako bo 29. decembra na sporedu neoklasični balet Romeo in Julija, 31. decembra pa baletni triler v enem dejanju Carmen, so sporočili iz CD.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-simpozij-o-delu-plesalke-in-koreografinje-valentine-turcu