V SiTi Teatru BTC premiera predstave Andreja Rozmana Roze Jezik ne jezi se

Avtor: STA

V SiTi Teatru BTC je bila v soboto na sporedu premiera predstave Andreja Rozmana Roze z naslovom Jezik ne jezi se. Predstava je narejena v obliki kviza, v katerem voditelj in tekmovalci predstavljajo slovenščino od Brižinskih spomenikov do prvih filmov ter vse od knjižne slovenščine do porabščine in rezijanščine.


Foto: Boštjan Majcen

Igralec in improvizatorji vsak večer najdejo nekaj popolnoma novih besed, "za katere doslej nismo niti opazili, da jih potrebujemo, ter nekaj besed, ki še nimajo pomena".

V kvizu se ista skupina improvizatorjev bori enkrat za eno in drugič za drugo barvo. Igralci sami s seboj tekmujejo v improvizacijskih interpretacijah različnih oblik slovenščine: od srednjeveške do zborne, pogovorne, filmske, rezijanske in porabske.

Posamezne domislice o slovenskem jeziku so v vsaki 90-minutni ponovitvi izbrani naključno in izvedeni na podlagi sugestij občinstva, tako da predstava ni nikoli enaka, so sporočili organizatorji.

Avtor koncepta in besedila je Rozman, ki je predstavo tudi režiral. Poleg njega v predstavi, ki je nastala v produkciji Rozinteatra, igrajo še Juš Milčinski, Sara Šoukal, Vid Sodnik in Peter Frankl. Za glasbo je poskrbel Goran Završnik, za gib pa Sebastjan Starič.

Andrej Rozman Roza je pesnik, dramatik in igralec, rojen 1955 v Ljubljani, kjer še vedno živi. Leta 1978 je pustil študij slovenistike in s prijatelji ustanovil Pocestno gledališče Predrazpadom. Organiziral je vrsto odmevnih gostovanj tujih uličnih gledališč v Ljubljani.

Med letoma 1981 in 1995 je bil vodja alternativnega Gledališča Ane Monro in začetnik improvizacijskih gledaliških tekmovanj v Sloveniji. Piše parodične in komične pesmi, pravljice in gledališke komedije za otroke in odrasle ter predeluje klasična besedila. Leta 2003 je ustanovil Rozinteater, leta 2009 pa versko skupnost Zaničnikov. Prisoten je v mnogih učbenikih in antologijah.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-siti-teatru-btc-premiera-predstave-andreja-rozmana-roze-jezik-ne-jezi-se