V LGL premiera Zverjaščka, nadaljevanja uspešnice Zverjasec

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Ljubljana je bila včeraj premiera lutkovne predstave Zverjašček. Ta je nadaljevanje uspešnice Zverjasec, ki si jo je od premiere letos spomladi ogledalo 20.000 obiskovalcev. Prav uspeh prvega dela je bil največji izziv za nadaljevanje, je dejal režiser Jaka Ivanc. Ker so ubrali enak pristop, uspeh ne bi smel izostati, meni.


Foto: Miha Fras

Glavna razlika med deloma, katerih avtorja sta angleška pisateljica Julia Donaldson in nemški ilustrator Axel Scheffler, je v zgodbi. V prejšnjem delu se je miška podala v gozd in si zaradi varnosti namislila grozovitega prijatelja Zverjasca, v tokratni pa otroci spremljajo njegovega otroka oziroma Zverjaščka. Temu oče pripoveduje zgodbo o veliki zlobni miši v gozdu. Nekega dne se Zverjašček odloči, da bo našel to miš, kar se tudi zgodi, še več, postaneta celo prijatelja, je pojasnil Ivanc.

Princip oziroma tehnika ostaja ista kot v prejšnji predstavi, tudi lutke so enake z izjemo kače, ki je opremljena za zimo, in novega lika - Zverjaščka. Spremenjena je le scena, saj je v prvem delu vladala pomlad, tokratno dogajanje pa je, kot je povedal režiser, postavljeno v trdo zimo.

Tudi tokrat je prevajalec in avtor priredbe Milan Dekleva, za likovno podobo je poskrbel Natan Eskuja, glasbo za predstavo pa je priskrbel Davor Herceg. Dramaturg je Andrej Jaklič, pri režiji pa je Ivancu pomagal Brane Vižintin. Lutke animirajo Gašper Malnar, Iztok Lužar, Martina Maurič Lazar in Jure Lajovic.

Zverjasec in Zverjašček veljata za mednarodni založniški fenomen, očarala sta tudi slovenske otroke. Pri Mladinski knjigi je nedavno izšel že četrti natis slikanice Zverjasec in tretji Zverjaščka.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgl-premiera-zverjascka-nadaljevanja-uspesnice-zverjasec