Prihaja Ana Plamenita Mariborska

Avtor: Ana Monro

Tokrat so se pri Gledališču Ane Monro odločili, da vse moči za pripravo čarobnega ambienta, ki bo osvetlil temno jesensko noč, usmerijo v Maribor. Festival ognjenih ambientov in luči bo tako potekal danes, 27. novembra, in jutri, 28. novembra, od 18. do 23. ure na Slomškovem trgu v Mariboru.


Ana Plamenita 2013 / Foto: Boštjan Selinšek

V sodelovanju z Društvom Hiša! in Narodnim domom Maribor bo tokrat zaživel Slomškov trg. Križpotje mestnega središča obdanega z mogočnimi drevesi, ki poleti nudijo senčno zavetje, je zagotovo primeren prostor, da vanj s svojimi ognjenimi instalacijami vstopi belgijski umetnik Gust van der Krieken in njegov kolektiv Toverspel, s katerim pri Ani Monro sodelujejo že vse od začetkov jesenskega festivala.

A na Slomškovem trgu ne bodo žarele le instalacije kolektiva Toverspel. Belgijski ekipi se bodo s svojimi intervencijami in kreativnim oblikovanjem ambientov pridružili tudi lokalni ustvarjalci, učenci šole uličnega gledališča (Šugla) in študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Na številnih delavnicah bodo svoj doprinos h končni podobi lahko dodali tudi obiskovalci. Sodelovali bodo lahko na delavnici izdelave velikega glinenega ptičjega gnezda, iz papirnatih krožnikov bodo izdelovali pisane ptičje maske oz. svetleče ptičje košare – v ta namen organizatorji obiskovalce naprošajo, da s seboj prinesejo tudi čajne svečke.

Glede na izbor delavnic je verjetno še jasno, kaj bo osrednja tema letošnje Ane Plamenite. Tokrat bo letela, kot ptica … Ustvarjalci namreč obiskovalcem obljubljajo magično svetlobno popotovanje ptic ognjenih peruti in gorečih želja. Zato jih tudi naprošajo, da na Slomškov trg pridejo polni domišljije in z iskricami v svojih srcih, da bodo lahko svoje želje za boljši jutri mesta zaupali pticam, ki jih bodo ponesle v nebo. Od tam pa le upamo, da bodo padle na plodna in ustvarjalna tla.


Ana Plamenita 2013 / Foto: Boštjan Selinšek
Tudi letos bo v okviru festivala potekala Ognjenica, srečanje slovenskih ognjenih artistov. Prvo tovrstno srečanje je potekalo  decembra 2012 v okviru zimske Ane Mraz, lani pa so se mojstri ognja odlično vključili v Ano Plamenito, festival, ki že v svojem bistvu v ospredje postavlja ogenj. S solo nastopi bruhanja, požiranja in manipuliranja ognjenih zubljev ter z ognjenim plesom bodo popestrili sprehod po ambientih na Slomškovem trgu. Ognjenico bo vodil izkušeni ognjeni artist Zoran Posinković.

Na Slomškovem trgu z Ano Plamenito v četrtek in petek (27. in 28. novembra) ustvarjalnosti zagotovo ne bo manjkalo!

Vabljeni na sprehod z Ano Plamenito!


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/prihaja-ana-plamenita-mariborska