V francoski knjižnici odkrili Shakespearov First Folio

Avtor: STA

V knjižnici v mestu Saint-Omer v Franciji so odkrili izvod dragocene Shakespearove zbirke, znane pod imenom First Folio. Našli so jo knjižničarji med pripravami na razstavo o zgodovinski povezavi med francosko regijo Nord-Pas-de-Calais in Anglijo. Je eden od dveh do sedaj znanih izvodov, ki se nahajata v Franciji, poroča britanski BBC.


William Shakespeare / Foto: Wikimedia Commons

Knjižničar Remi Cordonnier, ki upravlja zbirko redkih knjig, se sprva ni zavedal pomembnosti svojega odkritja. "Prešinilo me je, da bi to lahko bil izvod First Folia z veliko zgodovinsko in intelektualno vrednostjo, za katerega še nismo vedeli." Obvestil je svetovno znanega poznavalca Shakespeara, profesorja Erica Rasmussena z univerze v Nevadi.

Pri Rasmussenu so deli besedila, ki mu jih je poslal Cordonnier po elektronski pošti, vzbudili zanimanje. Odločil se je, da si najdbo podrobneje ogleda. V petih minutah je potrdil njeno avtentičnost. "Kopije First Folia se ne pojavljalo zelo pogosto, če pa se že pojavijo, so navadno v slabem stanju in nezanimive. Ampak ta je sijajna," je dejal.

Knjiga je v knjižnici v Saint-Omeru nedotaknjena ležala kar 200 let.

Zbirka First Folio vsebuje 36 od 38 znanih Shakespearovih dram in je prva zbirka njegovih zbranih del. Natisnjena je bila leta 1623, sedem let po dramatikovi smrti. Pravkar odkriti izvod vsebuje več Shakespearovih opomb, ki bi lahko razjasnili, kako so igre izvajali v njegovem času. V enem izmed prizorov Henrika IV je spremenjenih nekaj besed, kar verjetno kaže na to, da so na začetku ženske vloge prevzemali moški.

"Zbirki manjka nekaj strani, vključno s prvo," je medijem povedal Cordonnier. Knjižnica je ne namerava prodati, namerava pa jo postaviti v središče načrtovane razstave redkih knjig angleških avtorjev, s katerimi razpolaga.

Knjižnica ima sicer v svoji zbirki dragocenih tiskov tudi Gutenbergovo Biblijo, od katere je na svetu ohranjenih manj kot 50 izvodov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-francoski-knjiznici-odkrili-shakespearov-first-folio