Muzej pisem na gostovanju v Izraelu

Avtor: Muzeum

Gledališko plesna predstava Muzej pisem bo v sredo, 26. novembra 2014, uprizorjena v Petach Tikva Museum of Art v Petach Tikva v Izraelu.


Barbara Novakovič Kolenc / Foto: Mare Mutić

Muzej pisem režiserke in idejne vodja Barbare Novakovič Kolenc je ambientalna dramska pripoved izčiščenih likovnih vsebin, v katerem izpisani list posamičnih življenjskih utrinkov postane jedro, okrog katerega se spletajo dramske vsebine.

Performerki Petra Govc in Mateja Rebolj bosta na odru ob 17. 00 in 20. 00 uri.

Predstava v produkciji Muzeum Ljubljana in koprodukciji Cankarjevega doma je del trilogije Source Image, katere vir je pisemska korespondenca: v prvem delu Knjižnica pisem (2012) so to renesančni mojstri (Paolo Veronese, Albrecht Dürer, Leonardo da Vinci), v drugem delu z naslovom Muzej pisem sledijo pisma umetnikov 18. in 19. stoletja. Vsaka od predstav izlušči jedro zapisa, okrog katerega se razraste predstava. Dopisovanje likovnih umetnikov (Joshua Reynolds, J. H. W. Tischbein, François Doyen, Johann Heinrich Füssli, Honoré Daumier, Dante Gabriel Rossetti, Elizabeth Eleanor Siddal, Elisabeth Vigée Le Brun) skozi oživljeni muzej pisem niha med preteklostjo in sedanjostjo ter vedno znova vznika v palimpsestne zgodbe o srečanjih, na katerih tečejo pogovori o umetnosti. Zasnova središči v zanosu stilnih preobrazb in kontinuiranem nizu ambientov, medprostorov, predprostorov in zaprostorov, ki se spreminjajo glede na kompleksnost in značilnost pisemske korespondence od intime, prek tesnobe, strahu, ujetosti, pasivne monotonije do norosti, impulzivnosti, akcije in svobode dejavnega posameznika.

Tridelni projekt Source Image nastaja v sklopu platforme Šift teater II, ki v kontekstu gledališkega jezika raziskuje svojo bit v različnosti čutov (fizično, plesno, vizualno gledališče). Trilogija  osmišlja vir v razmerju do podobe in podobo v razmerju do vira, podaja sporočilo v mediju besedila, slike, telesnosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/muzej-pisem-na-gostovanju-v-izraelu