V Kulturnici LGL premiera predstave Hamletovanje Tjaše Črnigoj

Avtor: STA

V kulturnici Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) bo drevi premiera predstave Hamletovanje avtorice in režiserke Tjaše Črnigoj. Predstava, ki je del projekta mladih gledaliških ustvarjalcev BiTeater, bo ponudila karnevalski spopad dveh performerjev, ki s polno mero miselne ostrine in krčevite telesnosti udejanjata Shakespearovega Hamleta.


Foto: Miha Fras

Predstava, v kateri igrata Rok Kravanja in Iztok Drabik Jug, je nastala po motivih Shakespearovega Hamleta v prevodu Srečka Fišerja, so sporočili iz LGL.

Shakespeare je Hamleta napisal na začetku 17. stoletja. To obdobje je zaznamovala drastična sprememba kulturnega ozračja. Človek je spet začel dvomiti o svetu, po številnih radikalnih družbenopolitičnih preobratih svet ni imel trdnega temelja.

Hamlet poskuša biti tragedija maščevanja, a v svetu, ki dvomi o starem redu stvari, tovrstna tragedija ne najde več svojega izraza. Shakespeare piše Hamleta, formo tragedije pa ruši z ljudsko nizkotnostjo in burkaštvom. V Hamletu ni več središča v enem samem dejanju, besedilo se giblje v razpršenosti večno neuspešnega delovanja. Hamlet je strupeni krik, izraz človekovega najglobljega strahu pred lastno nezmožnostjo udejanjanja v svetu, so o predstavi, ki tematizirala Hamletov problem neodločnosti, so zapisali v gledališču.

Pri predstavi so sodelovali lektorica in sodelavka za dramaturgijo Maša Jazbec, avtor glasbe Gregor Kocijančič in kostumografinja Minka Rozman.

V sklopu projekta BiTeater se je letos zvrstilo pet predstav mladih režiserjev. Na ogled so bile že Zdrava predstava Nike Bezeljak, Junak našega časa Zale Sajko, predstava Eve Nine Lampič Ampak to nima nobene zveze s Proustom in igra v režiji Jerneja Kobala Lov na podgane.

Predstave, na ogled v Kulturnici na Židovski stezi, sestavljajo drugo sezono projekta, ki je nastal na pobudo režiserja Borisa Kobala. Projekt, ki ga v LGL pripravljajo v sodelovanju z Društvom gledaliških režiserjev, finančno podpira Mestna občine Ljubljana. Zastavljen je kot platforma, ki ponuja mladim gledališkim ustvarjalcem možnosti za ustvarjalno delo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-kulturnici-lgl-premiera-predstave-hamletovanje-tjase-crnigoj