V CD plesna predstava na temo virtualnega sveta

Avtor: STA

V Cankarjevem domu (CD) je včeraj premiero doživela plesna predstava Profil in kazen, pod katero se podpisujeta plesalki in koreografinji Enya Belak in Veronika Valdes. V predstavi avtorici raziskujeta odnos do virtualnega življenja in njegov vpliv na fizično realnost. Dogajanje postavljata v namišljeno prihodnost, ki jo obvladuje virtualni svet.


Foto: Jani Peternelj

Predstava, ki je nastala v produkciji zavoda Flota Ljubljana in koprodukciji Cankarjevega doma, je pospremljena s stavkom: "Če bi bil Facebook država, bi bil tretja po velikosti. Po številu prebivalcev sta večji samo Kitajska in Indija. Trenutno ima Facebook več kot 500 milijonov uporabnikov".

Profil in kazen prevaja virtualni svet v plesni medij. Prihodnost napoveduje dobo digitalizacije, v kateri se razvijajo spletne trgovine, internetne storitve, pametne inštalacije. Posameznik lahko skoraj vse opravi prek manjših naprav, povezanih z internetom. Uporaba spleta postaja avtonomni del vsakodnevnega življenja, internet pa je sposoben zadovoljiti skoraj vse osnovne življenjske potrebe posameznika, so zapisali v zavodu Flota.

Obenem predstava opozarja tudi na to, da je posameznik na medmrežju izpostavljen, zato je lahko od njega tudi odvisen. Njegovi osebni podatki so dostopni mednarodnemu prostoru informacijskih mrež in socialnih omrežij, kar ga dela ranljivega. Avtorici predstave si tako postavljata vprašanja, kot so, kaj se dogaja s človekom, bo postal le 2D oziroma 3D prikaz na računalniškem zaslonu, gre tudi za prikaz neizživetega življenja, maskiranje in podoživljanje drugega sveta in kaj če se internetna mreža sesuje.

Belakova in Valdesova v predstavi tudi plešeta, dramaturginja je Andreja Kopač, scenografinja Sabina Belak, kostumograf Andrej Vrhovnik. Avtorja glasbe sta Alja Zore in Jonas Žabkar.

Enya Belak deluje na področju sodobnega plesa, filma, gledališča in vizualnih komunikacij. Je absolventka vizualnih komunikacij na Fakulteti za dizajn. Za svoje dosežke je bila večkrat nagrajena. V letu 2014 je predstavila avtorski solo prvenec Deklica z zmajem, ki je bil nagrajen na plesni Nacionali 2013.

Valdesova je diplomantka Akademije za ples Ljubljana. Deluje na področju sodobnega plesa, gledališča in glasbe, od lani se ukvarja z avtorsko glasbo, zadnji dve leti je tudi plesna pedagoginja. Za svoje dosežke je prejela več nagrad.

Ponovitve predstave sledijo danes, 21. novembra, ter 24. in 25. novembra, vsakič ob 20. uri v Dvorani Duše Počkaj v Cankarjevem domu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-plesna-predstava-na-temo-virtualnega-sveta