Predstava Veliki pok v CD - znanost za mladino

Avtor: STA

V Štihovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo 25. novembra premiero doživela predstava za mladino Veliki pok. Z njo želijo po besedah Mije Špiler, ki je skupaj z Marušo Kink avtorica koncepta predstave, mladim približat znanost. V predstavi nastopa šest največjih umov v zgodovini človeštva, povezovalec večera je Nikola Tesla.


Foto: Foto Petra Cvelbar, ilustracija Nina Šturm

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci povedala Kinkova, ki je prevzela tudi režijo, so se ustvarjanja predstave lotili skozi improvizacijo. Ker je področje znanosti obsežno, so se morali precej omejevati in tako so na koncu pristali v laboratoriju Nikole Tesle.

Ob ustvarjanju predstave so ugotovili, da se je ob podajanju znanstvenih razlag na neki točki potrebno ustaviti in prepustiti gledališču, da prevzame svojo vlogo. S predstavo želijo v mladih predvsem zbuditi radovednost in zanimanje za znanost.

Ob Tesli se v predstavi pojavijo Albert Einstein, Isaac Newton, Charles Darwin, Marie Curie in Galileo Galilei.

Kot je izpostavil direktor Mestnega gledališča Ptuj Peter Srpčič, je gledališka produkcija za mlade danes pri nas najbolj zapostavljen segment na področju gledališča. Sam ustvarjanje predstav za mlade vidi kot pomembno investicijo v prihodnost gledališča.

Pri ustvarjanju predstave Veliki pok se je ponovno zbrala ekipa, ki je v letu 2013 ustvarila uspešno predstavo za mladino Prosto po Prešernu v CD. Ekipi mladih igralcev Jerneja Čamplja, Tine Gunzek in Saše Pavlin Stošić se je pridružila dramaturginja Nika Leskovšek. Besedilo predstave dopolnjujejo Čampljevi songi. Uglasbil jih je Boštjan Gombač, ki je tudi avtor glasbene podobe predstave. Kostumografija je delo Tine Bonča, scenografija Danijela Modreja, za lučno podobo je poskrbel Jaka Varmuž.

Predstava je nastala v produkciji Zavoda Margarete Schwarzwald, CD in Mestnega gledališča Ptuj. Namenjena je predvsem zadnji triadi osnovne šole.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-veliki-pok-v-cd-znanost-za-mladino