Prihaja festival improvizacijskega gledališča Goli oder

Avtor: Bunker

Med 19. in 23. novembrom 2014 bo v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana ter v Prešernovem gledališču Kranj potekal 12. mednarodni festival improvizacijskega gledališča Goli oder.


Počasna improvizacija / Foto: Arhiv Compagnie Combats Absurdes

Goli oder se je v dvanajstih letih delovanja uveljavil kot eden najpomembnejših festivalov za improvizacijsko gledališče v Evropi in Severni Ameriki. Gre za majhen, a prodoren festival, in sicer predvsem zaradi zavezanosti svojim ciljem. Ti so po eni strani prikazali izbor najzanimivejših in najvplivnejših improvizacijskih produkcij, po drugi strani pa poudarili eksperimentalno razsežnost festivala – tako z izborom predstav kot tudi s posebnimi festivalskimi produkcijami, pogovori in drugimi oblikami izmenjav pristopov in zanimanj zbranih umetnikov. Gre za festival, kjer se z intenzivnim povezovanjem domačih ustvarjalcev s svetovnimi postavljajo nove smernice gledališke improvizacije. Obenem gre za festival, priljubljen med občinstvom, saj vedno znova navdušuje z odrešujočim humorjem in s pristnim stikom med udeleženci, kot ju lahko zagotovi samo improvizacija.

Festival letos doživlja nov razmah pod produkcijskim okriljem Zavoda Federacija ter v koprodukciji z zavodom Bunker in s Kulturno umetniškim društvom Kiks. Letošnji festival bo tako potekal v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana, za en dan pa se seli v Prešernovo gledališče Kranj. Nove povezave in novi prizorišči prinašajo svež zagon pa tudi nove izzive, kar se tiče uprizarjanja, stika z občinstvom in umeščanja v razvejano in vselej brbotajočo neodvisno sodobno-umetniško sceno.
 
Tema letošnjega Golega odra so mali svetovi, ki ponujajo drugačne odnose – posvečen bo namreč majhnim zasedbam in posebnostim, ki so posledica intimnejših odnosov med ustvarjalci. Življenje v sodobnih oblikah kapitalizma namreč postaja že nevzdržno in ena od strategij preživetja je, da razvijamo in na vse pretege ščitimo male svetove, ki nam ponujajo drugačne odnose. Z umetniškim delovanjem ne moremo proizvajati velikih družbenih sprememb, lahko pa naredimo prostor za kolektivno ustvarjanje, prostor, v katerem je mogoče preživeti in se pri tem celo dobro imeti. Obenem na mikro ravni razvijamo modele sodelovanja in soustvarjanja, za katere verjamemo, da se jih da uporabiti tudi drugje.

Goli oder bo gostil umetnike iz petih držav, poleg predstav bodo del festivalskega programa tudi štiri mednarodne improvizacijske delavnice. Novost letošnjega festivala je program Stara prijateljstva, nove ljubezni. Impro scena je tudi v mednarodnem merilu razmeroma majhna, zato se pomembnejši improvizacijski ustvarjalci večkrat srečujejo na festivalih. Redko pa imajo priložnost, da globlje povežejo svoje delovne procese. Marsikatera odrska privlačnost tako tekom let ostaja na ravni sodelovanja znotraj instant formatov večjih mednarodnih zasedb. Goli oder s programom Stara prijateljstva, nove ljubezni odpira prostor določenim duetom in triom za intenzivnejšo izmenjavo in možnost razvijanja novih konceptov, ki bodo kot eksperiment prvič zaživeli pred občinstvom. Pa naj gre za sladko afero enega posebnega večera ali pa za začetek daljšega razmerja, ki se bo razvijalo tudi na drugih mednarodnih festivalih.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/prihaja-festival-improvizacijskega-gledalisca-goli-oder