Umrl dolgoletni ravnatelj Jugoslovanskega dramskega gledališča Jovan Ćirilov

Avtor: STA

V 84. letu starosti je včeraj, 16. novembra, v Beogradu umrl Jovan Ćirilov, dolgoletni ravnatelj Jugoslovanskega dramskega gledališča (JDP) ter umetniški direktor mednarodnega gledališkega festivala Bitef, so po poročanju beograjske tiskovne agencije Beta sporočili iz JDP. Ćirilov je v Beograd pripeljal največje dramske skupine in režiserje, piše agencija.


Jovan Ćirilov / Foto: Tomislav Medak, Wikimedia Commons

Ćirilov je bil med drugim poznan tudi kot dramaturg Ateljeja 212, poliglot in slovaropisec. Rodil se je leta 1931 v Kikindi, leta 1955 pa je diplomiral na beograjski filozofski fakulteti. Istega leta je postal član JDP, sprva kot asistent režije, nato pa kot dramaturg in umetniški vodja. Od leta 1985 je JDP vodil kot njegov ravnatelj, informacije JDP navaja Beta.

Agencija dodaja, da je med 14 sezonami kot ravnatelj JDP pozornost posvečal domačemu dramskemu ustvarjanju ter na oder JDP postavil velika svetovna dela, tudi takšna ki jih do takrat na beograjski sceni še niso poznali.

Ćirilov je poleg tega pisal za nekatere časopise in revije ter imel svoje rubrike. Objavil je tudi roman, dve zbirki poezije ter nekaj filmskih scenarijev.

Prejel je dve Sterijevi nagradi, nagrado mesta Beograd ter nagrado Joakima Vujića, Francija pa ga je odlikovala za viteza reda umetnosti in leposlovja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/umrl-dolgoletni-ravnatelj-jugoslovanskega-dramskega-gledalisca-jovan-cirilov