Hamletovanje: Hamlet spregovori

Avtor: Maša Jazbec

V petek, 21. 11. 2014, ob 20. uri vabljeni k doživetju premierne uprizoritve predstave Hamletovanje v Kulturnici na Židovski stezi 1. V predstavi, ki je nastala v sklopu BiTeatra, projekta mladih gledaliških ustvarjalcev, se bosta igralca Rok Kravanja in Iztok Drabik Jug soočila s Shakespearovim Hamletom in gledalce povabila v praznovanje Hamletove besede.


Foto: Miha Fras

Hamlet: Besede, besede, besede.
Polonij: Za kaj pa gre, gospod?
Hamlet: Najbrž zato, da kam pride.
Polonij: Mislil sem, za kaj gre v tem, kar berete, gospod.

Začne se pri besedi, Hamletovi besedi. Osnova Hamletovanja je torej besedilo, Shakespearovo dramsko besedilo Hamlet. Tragedija maščevanja, ki glavno vlogo podeljuje danskemu princu Hamletu, je postavljena na danski dvor v čas po smrti kralja Hamleta starejšega. Duh umrlega kralja, ki se prikaže mlademu plemiču, terja od njega maščevanje za kruti umor. Morilec ni nihče drug kot Klavdij, brat Hamleta starejšega, ki se je komaj mesec dni po smrti Hamletovega očeta poročil z ovdovelo kraljico Gertrudo in tako prevzel krono danskega kraljestva. Danska se tako v očeh Hamleta spremeni v ječo, iz katere bo mogoče pobegniti le z maščevalnim ubojem strica Klavdija.

Hamletova namera kmalu postane jasna, treba bo maščevati kruti umor. Od besed bo treba preiti k dejanjem. Drzne besede pa zahtevajo drzna dejanja, kar Hamlet dobro ve, a v sebi ne najde dovolj poguma za dosego cilja, tj. dovršitev dejanja. Kloni pred lastno neodločnostjo, kloni pred dejanjem in težo svojih besed.


Foto: Miha Fras
Osnova Hamletovanja bodi torej beseda. Skupino ustvarjalcev z režiserko Tjašo Črnigoj na čelu, igralcema Rokom Kravanjo in Iztokom Drabikom Jugom, sodelavko za dramaturgijo Mašo Jazbec, kostumografinjo Minko Rozman in glasbenim opremljevalcem Gregorjem Kocijančičem zanima, kako se vzpostavlja besedilo Shakespearovega tako opevanega – in to zaslužno – dela. Kaj v Hamletovem besedilu, v katerega je William Shakespeare prelil moč visoke pesniške in prozne besede, ki ji je primešal prvinskost (tudi primitivnost) in veselo resnico ljudske zavesti, nagovarja skupino, da se želi podati v praznovanje Hamletovanja? Kaj je rdeča nit, ki povezuje Hamletovo besedilo in Hamletovanje?

Odgovor se skriva v neodločnosti. Neodločnost, ki lahkotnost besed preveša v neznosno težo, dejanje pa potiska v nedorečeno prihodnost. Neodločnost kot tisto, s čimer je nagovorjen in s čimer se nagovarja sodobnega človeka, živečega v »tukaj in zdaj«. YOLO (»you only live once«) je postalo breme in zgolj zunanji okvir sodobnega sveta, medtem ko vsebine ni in ne more biti. Čemu? Ker smo po Hamletovih besedah strahopetci, ki z lepotičenjem besed rušimo neskončno pokrajino možnosti, stojimo na mestu in ničesar ne storimo. Dejanja, Hamlet, dejanja so potrebna! Začetek Hamletovanja tako postane spopad z besedo, soočanje z določenostjo posameznika v svetu in poskus prestopa od tujosti besede do lástnosti dejanja (od besede, ki posamezniku postane tuja, do dejanja, ki naj posamezniku velja za njemu lastno dejanje). Pot bo težka, a treba se je podati na pot, treba je vstopiti v Hamletovanje.

***

Tjaša Črnigoj
HAMLETOVANJE
Po motivih Shakespearovega Hamleta (v prevodu Srečka Fišerja)

Režiserka: Tjaša Črnigoj
Lektorica in sodelavka za dramaturgijo: Maša Jazbec
Avtor glasbe: Gregor Kocijančič
Kostumografinja: Minka Rozman

Igralca:
Rok Kravanja
Iztok Drabik Jug

Oblikovalci luči: Tjaša Črnigoj, Janko Oven in Andrej Petrovčič
Vodji predstave: Andrej Petrovčič, Janko Oven
Producentka: Pija Bodlaj

Premiera: 21. novembra 2014
Kulturnica LGL


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/hamletovanje-hamlet-spregovori