Festival Goli oder po enoletnem predahu pred novim zagonom

Avtor: STA

Mednarodni festival sodobnega gledališča Goli oder bo po enoletnem predahu med 19. in 23. novembrom zasedel Staro mestno elektrarno in za en dan segel tudi v Kranj. Tema 12. izvedbe je Mali svetovi, ki ponujajo drugačne odnose. Posvečen bo namreč majhnim zasedbam in posebnostim, ki so posledica intimnejših odnosov med ustvarjalci.


Zaprta vrata / Foto: Steve Baerwald

Če bi festival ohranil kontinuiteto, bi bil letos 13. po vrsti, tako pa je lani zaradi težke finančne in producentske situacije, v kateri se je znašel KUD France Prešeren, pod okriljem katerega je potekal, umanjkal. Njegovi snovalci so bili prisiljeni iti drugam. Letos bo Goli oder doživel nov zagon pod produkcijo zavoda Federacija in v sodelovanju z zavodom Bunker v Stari mestni elektrarni.

Nov prostor je po besedah umetniške vodje Maje Dekleva Lapajne hkrati nov izziv, saj omogoča drugačne tipe uprizarjanja te improvizacijske umetnosti, nova občinstva, staremu občinstvu impro ljubiteljev pa drugačno atmosfero.

Festival bo, kot je povedala, gostil umetnike iz petih držav. Pri tem je izpostavila otvoritveno predstavo Počasna improvizacija v izvedbi Compagnie Combats Absurdes iz Francije. Po njenih besedah gre za nov pristop k improvizaciji, ki bo obrnila na glavo stereotipno razumevanje improvizacije kot nečesa, kar je hitro, zabavno in z namenom nasmejati občinstvo. Kolektiv je, kot pravi, razvil svojo metodo, ki je zelo počasna, s svojo senzibilnostjo pa na plan pripelje zgodbe danega trenutka in prostora.

Tema letošnjega festivala, Mali svetovi, ki ponujajo drugačne odnose, sovpada z dejstvom, da je impro scena dokaj majhna tudi v mednarodnem merilu, celo marginalna, vendar ob podrobnejšem pogledu ponuja nekaj odličnih primerov kolektivnega ustvarjanja.

Za temo pa se skriva še družbeno angažirana nota: ker je življenje v sodobnih oblikah kapitalizma postalo dokaj neprijetno in nevzdržno, je strategija preživetja grajenje majhnih svetov, ki ponujajo drugačne odnose, poudarja umetniška vodja. "Umetniki ne moramo proizvajati velikih družbenih sprememb, lahko pa gojimo in ohranjamo mini odnose, ki ponujajo drugačne modele sodelovanja in skupnega življenja."

Novost bo program Stara prijateljstva, nove ljubezni, v katerem so duetom in triu dali možnost poglobljenega sodelovanja, da do neke eksperimentalne faze razvijejo nekaj novega. Druga novost, ki jo želijo nadaljevati, bo enodnevno gostovanje v Prešernovem gledališču v Kranju. Ljubljani, ki je središče improvizacijskega ustvarjanja, nameravajo vsako leto dodati eno mesto, ki ima svojo improvizacijsko produkcijo, je še povedala Dekleva Lapajne.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-goli-oder-po-enoletnem-predahu-pred-novim-zagonom