Guliverjeva potovanja po predlogi Jonathana Swifta v režiji Matjaža Fariča

Avtor: SNG Maribor, STA

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v soboto, 8. novembra 2014, v Stari dvorani SNG Maribor premierno uprizorila komično-fantazijsko pustolovščino za otroke Guliverjeva potovanja po predlogi Jonathana Swifta v režiji Matjaža Fariča. V naslovni vlogi zdravnika in neozdravljivega popotniškega avanturista nastopa Matevž Biber, igrata še Mojca Simonič in Ivica Knez.


Foto: Damjan Švarc

Fantazijski roman Guliverjeva potovanja je angleško-irski satirik Jonathan Swift napisal leta 1726, da bi s svojo ostroumno kritiko ošvrknil družbo, državo in naravo ljudi. Ni ga napisal z namenom, da bi ga brali otroci in se ob tem zabavali.

"To je zgodba o našem svetu, o tem, kako drugi vidijo ta svet, in kaj je narobe v našem svetu," je v današnji izjavi za medije dejal režiser Farič. "Govori o našem svetu na zelo sodoben način. Govori o tem, da je to, kar mi počnemo, nerazumno in grozno. Nenehno se ukvarjamo z enakimi problemi. V 300 letih se stvari bistveno niso spremenile," je dodal.

Veliko težavo mu je predstavljal izziv, kako to prevesti v jezik za otroke. "Najprej je bilo treba poenostaviti jezik, ker je baročni jezik zelo bogat, hkrati je bilo treba potegniti neke osnovne poteze in jih pripeljati do samega bistva. Ves dekor in odvode je bilo treba očistiti zato, da je zgodba lahko razumljiva tudi za otroke," je pojasnil. "Hkrati seveda ni bil naš namen narediti otročjo predstavo, torej da ni zanimiva le za otroke ampak tudi za odrasle."

Veliko pozornosti v predstavi je dal računalniški animaciji, kot plesalec in koreograf pa seveda tudi gibu. Član dramskega ansambla SNG Maribor Matevž Biber, ki nastopa v vlogi zdravnika in neozdravljivega popotniškega avanturista Guliverja, mu je z veseljem prisluhnil. "Po duši sem vedno čutil, da imam nekaj plesalca v sebi," je dejal. Predstava ga je osvojila, ker je v njej veliko domišljije. "Živimo preveč resno, preveč stresno, hkrati pa zanemarjamo otroka v sebi," je prepričan. Predstav za otroke je mladi igralec že vešč, saj med drugim nastopa v izjemno uspešni predstavi Vilinček.

Glasove za predstavo so sicer posodili Maša Žilavec, Vladimir Vlaškalić, Peter Boštjančič in Kristijan Ostanek. Telesa so posodili Vlado Novak, Maša Žilavec, Klavdija Stanišič, Tiberiu Marta in Gaj Žmavc.

Dramaturginja uprizoritve je Staša Bračič, priredbo besedila podpisujejo ustvarjalci uprizoritve, kostumografinja je Suzana Rengeo, likovno zasnovo in animacijo so pripravili Matjaž Farič in Fi produkcija – Jure Lavrin, Martin Rozman, Gregor Kitek, scenografija, koreografija in izbor glasbe so delo Matjaža Fariča, lektor je Janez Bostič, oblikovalka maske Mirjana Djordjević.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/guliverjeva-potovanja-po-predlogi-jonathana-swifta-v-reziji-matjaza-farica