Barbara K. Anderlič dobitnica avstrijske nagrade za dramatike v eksilu

Avtor: STA

Dobitnica nagrade za dramatike v eksilu (exil-DramatikerInnenpreises) 2014 je Barbara K. Anderlič. Nagrado, vredno 2000 evrov, ji je Wiener Wortstaetten podelilo za delo Von Schablonen und Romanfiguren (O šablonah in romanesknih likih). Nagrado ji bodo izročili v sklopu mednarodnega knjižnega sejma Buchwien 15. novembra na Dunaju.


Dunaj / Foto: freeimages

Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, se Barbara K. Anderlič v svojem delu loteva težkih in napetih odnosov avtorice do njenih oseb. Kako te prihajajo in odhajajo, kako so pri približevanju ostrejše in kako se nato ponovno razpustijo v neostrosti, tako kot od šablone do figure in od individuuma do občega primerka.

Nagrado literarnega natečaja "pisati med kulturami" Wiener Wortstaetten v kategoriji drama podeljuje od leta 2007. Namenjena je avtoricam in avtorjem za celovečerno še neizvedeno igro, ki se ukvarja s tematikami, kot so identiteta, medkulturnost in življenje med različnimi kulturami.

Letos je na razpis prispelo 29 del, ki jih je prispevalo 15 avtoric in 14 avtorjev iz BiH, Bolgarije, Nemčije, Francije, Iraka, Irana, Italije, Japonske, Kolumbije, Luksemburga, Avstrije, Romunije, Rusije, Švice, Srbije, Slovenije, Češke in Ukrajine, piše na spletni strani Wiener Wortstaetten.

Žirijo so sestavljali Petra Paterno (Wiener Zeitung), dramaturg Roland Koberg in soustanovitelj Wiener Wortstaetten Bernhard Studlar.

Barbara K. Anderlič se je rodila v Ljubljani. Študirala je Gradcu, nato pa več let živela v Šanghaju, kjer je sodelovala pri številnih odrskih uprizoritvah. Pozimi 2013 je vodila gledališko delavnico za Thespo Youth Theatre Group Festival v Mumbaiju v Indiji. Nazadnje je režirala igro Mikea Bartlettsa Cock za Shanghai Pride Festival. Piše v nemščini in angleščini, dejavna je tudi kot prevajalka.

Doslej so nagrado prejeli Semir Plivac (2007), Ana Bilic (2008), Marianna Salzmann (2009), Olga Grjasnowa (2010), Azar Mortazavi (2011), Valerie Melichar (2012) in Susanne Ayoub (2013).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/barbara-k-anderlic-dobitnica-avstrijske-nagrade-za-dramatike-v-eksilu