V SNG Maribor baročni baletni dvojček Stabat Mater in Nevarna razmerja

Avtor: STA

Balet Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v petek premierno uprizoril baleta Stabat Mater v koreografiji Edwarda Cluga ter Nevarna razmerja v koreografiji Valentine Turcu in Lea Mujića. Oba baleta imata skupno izhodišče - baročno glasbo, medtem ko sta na vsebinski ravni povsem različna projekta.


Nevarna razmerja / Foto: Tiberiu Marta

"Obe deli se po premierah drugod vračata domov," je včeraj povedal koreograf in umetniški direktor mariborskega baleta Edward Clug. Plesno kreacijo Stabat Mater je lanskega julija ustvaril za münchenski balet. Iz konteksta glasbene podlage Giovannija Battiste Pergolesija iz leta 1736, ki je edinstvena zvočna upodobitev trpljenja božje matere Marije ob križanju njenega sina Jezusa, je v izvirno plesno govorico prenesel lastna doživetja Pergolesijeve sakralne in v nekem globljem smislu tudi metafizične mojstrovine.

"To je prvo delo, ki sem ga ustvarjal za drug baletni ansambel in ga prenašam na mariborski plesni ansambel," je še povedal Clug. "Na premieri v Nemčiji je predstava dosegla tako učinkovit način komunikacije s publiko in to sem želel pokazati tudi mariborskemu občinstvu."

Med drugim bodo nastopili plesalci Catarina de Meneses, Tijuana Križman Hudernik, Jelena Lečić, Olesja Hartmann, Evgenija Koškina, Matjaž Marin, Gaj Žmavc, Sytze Jan Luske, Tiberiu Marta in Yuya Omaki. Spremljal jih bo Baročni orkester Akademije za glasbo iz Ljubljane s solistkama Štefico Stipančević in Nuško Drašček Rojko pod taktirko Egona Mihajlovića.

Stabat Mater bo zaradi kratke dolžine na sporedu z neobaročnim baletom Nevarna razmerja v koreografiji in režiji Valentine Turcu in Lea Mujića, ki bo po uspešni praizvedbi na Dubrovniških poletnih igrah in po premieri na Ljubljana Festivalu v Križankah doživel še premiero pred mariborskim občinstvom. Delo po motivih istoimenskega romana Choderlosa de Laclosa ter kasnejših adaptacijah sta avtorja zasnovala na glasbeno podlago različnih mojstrov baročne glasbe ter sodobnih skladateljev postmodernega (etno) simfonizma, indie glasbe in minimalizma.

Kot Vikont de Valmont bo nastopil Anton Bogov, Jelena Lečić bo upodobila Markizo de Merteuil ter Catarina de Meneses Madame de Tourvel. Med drugim bodo nastopili še Matjaž Marin, Tijuana Križman Hudernik, Sergiu Moga, Tanja Baronik, Sytze Jan Luske in Olesja Hartman. Scenograf je Ivan Kirinčić, kostumograf Alan Hranitelj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sng-maribor-barocni-baletni-dvojcek-stabat-mater-in-nevarna-razmerja