V CD ljubljanska premiera opere Zmikavt in stara devica

Avtor: STA

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo drevi ob 20. uri ljubljanska premiera opere Zmikavt in stara devica. Koncept in režijo groteskne operne kriminalke v enem dejanju italijansko-ameriškega skladatelja Giana Carla Menottija podpisuje Nana Milčinski. Orkester Slovenskega komornega glasbenega gledališča bo vodil Simon Dvoršak.


Foto: Matej Kerec

Zmikavt in stara devica je nastala kot radijska komična operna enodejanka. Libreto, ki ga prav tako podpisuje Menotti, je duhovita zgodba o sprevrženi morali in neumnostih, ki jih ljudje, v primeru opere gospodična Todd, počno v imenu morale, so zapisali pri Festivalu Velenje, ki je koproducent uprizoritve.

Radijska opera je bila premierno izvedena leta 1939 in bila odlično sprejeta pri ameriških glasbenih kritikih. Uspeh opere je pripomogel k razcvetu Menottijeve kariere v ZDA. Pozneje je skladatelj opero predelal za odrsko izvedbo. Prvo uprizoritev je doživela leta 1941 in tudi ta izvedba je bila sprejeta z navdušenjem.

Kot so še zapisali pri Festivalu Velenje, bo na odru mogoče spremljati različne aktualne teme, s katerimi se v Sloveniji danes ne spopadamo nič manj, kot so se v ZDA leta 1939: predsodki, zatiranje čustev, predvsem seksualnih, medgeneracijski prepad in posledično prepričanje, da je pravilno le eno mnenje.

Opera izpostavlja komično plat teh tematik. Uprizoritev bo izpostavila danes še kako aktualno tematiko medgeneracijskega prepada. Osamljena starejša gospodična Todd kot predstavnica stare, stroge šole in po lastnem mnenju trdnih moralnih načel se popolnoma zmede, ko se v njenem življenju pojavi predstavnik mlajše, svobodomiselne generacije.

Vlogo gospodične Todd je prevzela Vlatka Oršanić, gospodične Pikerton Rebeka Radovan, mlade in radožive Laetite po Katja Konvalinka. V vlogi privlačnega tujca Boba nastopa Rok Bavčar.

Predstava, ki je konec oktobra že doživela velenjsko premiero, je nastala v produkciji Slovenskega komornega gledališča ter koprodukciji Festivala Velenje, CD in SNG Opere in baleta Ljubljana.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-ljubljanska-premiera-opere-zmikavt-in-stara-devica