Veliki Gatsby v MGL kompleksnejši od filmskega

Avtor: STA

V Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) bodo kot zadnjo letos na velikem odru premierno uprizorili predstavo Veliki Gatsby. Prvo slovensko uprizoritev je na oder postavil režiser Ivica Buljan, ki je tudi avtor dramatizacije romana Francisa Scotta Fitzgeralda. Kot je dejal, Gatsby pripada generaciji, katere nasledstvo živimo danes.


Foto: Mare Mutić

Po njegovih besedah so 20. leta minulega stoletja začetek obdobja, ki ga živimo danes. Tu je v igri prvič generacija, ki ne pozna svojih staršev, generacija, ki se vzpostavlja sama in ki odvrže odgovornost s svojih pleč, to je generacija egoističnih posameznikov, ki ji pripadamo tudi sami.

Dramaturginja Petra Pogorevc je na današnji novinarski konferenci kot poglavitno značilnost Buljanove dramatizacije izpostavila, da ponuja možnost, da so lahko vlogo pripovedovalca zgodbe romana Nicka Carrawayja in hkrati najboljšega prijatelja Velikega Gatsbyja razdelili med dva igralca. Na eni strani zrelega Nicka, igra ga Jure Henigman, ki se dogodkov spominja z distance, z razmislekom in s čustveno bolečino, in na drugi strani mladega Nicka, igra ga Jernej Gašperin, ki vse, o čemer roman pripoveduje, neposredno doživlja na odru.

Kot je dejala, sta na odru ves čas prisotna oba, kar vzpostavlja zanimive in gledališko zelo produktivne situacije. Poleg tega so s tem predstavo premaknili iz območja literature, filma in drugih medijev v območje gledališče.

Veliki Gatsby je zgodba o nesojeni ljubezni na ozadju prikaza ameriške družbe v vročičnih 20. letih minulega stoletja, ki so po gospodarskem razcvetu prinesla propad velikega ameriškega sna. Zgodba romana na eni strani prikazuje blišč bogataške elite, na drugi njeno nasprotje.

Naslovni junak romana je ambiciozni Jay Gatsby, ki sovraži revščino. Pozna jo iz lastne mladosti v Severni Dakoti. Iz strahu, da ga ne bi zapustila, se je kot mlad častnik pred prvo svetovno vojno predstavil svoji izvoljenki Daisy kot potomec bogate družine. Vendar pa si je Daisy kljub temu v času, ko mora Gatsby na fronto, našla drugega, resničnega bogataša, in se poročila.

Po vrnitvi z bojišča je Gatsby odločen storiti vse, da bi se Daisy vrnila k njemu. Izkoristi priložnosti, ki mu jih nudi prohibicija, obogati z nelegalnimi posli, si postavi razkošno palačo in prireja razsipne zabave. Še preden se sploh pojavi na prizorišču, obvelja za mit.

Drugi veliki junak romana je Daisyjin bratranec Nick Carraway, ki se preseli v New York, da bi se naučil trgovanja z vrednostnimi papirji. Po naključju postana Gatsbyjev sosed in zaupnik. Druženje z Gatsbyjem ga uvede v svet bogatih, ki ga sicer privlači, a se vse bolj zaveda tudi njegovih temnih plati. Gatsbyjev tragičen konec ga boleče strezni: zave se površnosti, zlaganosti in moralne praznine, ki obvladuje svet elite, so vsebino predstave povzeli v gledališču.

Po besedah Mateja Puca, ki je prevzel vlogo naslovnega junaka, je Gatsby v predstavi veliko kompleksnejši junak, kot je prikazan v filmih. Psihološko so šli zelo globoko, njihov Gatsby je "malo nevarnejši, veliko bol nor, čuden in bradat".

V predstavi igrajo še Sebastian Cavazza, Tjaša Železnik, Ajda Smrekar, Nina Rakovec, Gaber K. Terseglav, Boris Kerč, Boris Ostan, Jette Ostan Vejrup, Ana Dolinar Horvat, Jaka Lah in Urška Taufer.

Scenografijo podpisujeta Numen in Ivana Jonke, kostumografka je Ana Savić Gecan, avtor glasbe Mitja Vrhovnik Smrekar, koreografinja Tanja Zgonc. Premiera bo v četrtek ob 20. uri.

Buljanova dramatizacija je bila krstno že uprizorjena leta 2007 v Zagrebškem gledališču mladih (ZKM).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/veliki-gatsby-v-mgl-kompleksnejsi-od-filmskega