Ljubljanska Drama v tem mesecu z novimi branji slovenskih del

Avtor: STA

V ljubljanski Drami so predstavili novembrski program, ki ga bodo med drugim zaznamovala t.i. nova branja slovenskih dramskih tekstov. Iz bralnih uprizoritev igralcev bo po besedah ravnatelja Drame Igorja Samoborja že mogoče slutiti možno gledališko uprizoritev. V sklopu Drama laboratorija se obetajo avtorski projekti Čakajoč Supermana.


Foto: Peter Uhan

Nova branja bodo v Mali drami na sporedu vsako sredo do konca novembra ter prvo v decembru. Ob četrtkih bodo po njihovi ponovitvi pripravili še pogovor o interpretaciji besedil. Prva bralna uprizoritev bo že v sredo, ko bodo igralci pod režijskim vodstvom Jake Andreja Vojevca interpretirali dramski tekst Kristijana Mucka Može, arhivist. Teden dni pozneje bo sledila premiera bralne uprizoritve besedila Tjaše Mislej z naslovom Panj, ki jo je režirala Eva Nina Lampič. V sredo, 23. novembra, bo mogoče prisluhniti besedilu Roka Vilčnika Tarzan v režiji Daniela Daya Škufce, 26. novembra pa Vicam Franja Frančiča režiserke Renate Vidić.

Sklop branj bodo sklenili z branjem Kongresa Primoža Kozaka v režiji Jaše Kocelija. To je edino že uprizorjeno delo; praizvedbo je doživelo v sezoni 1967/1968. Z "novimi branji" želijo po Samoborjevih besedah odkriti slovenska besedila, ki bi lahko bila pozneje primerna za "klasično" odrsko postavitev.

V okviru Drama laboratorija, ki ga pripravljajo s študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, bodo v tem mesecu na levem odru pripravili tri avtorske projekte Juša Zidarja, Tina Grabnarja in Žige Divjaka s skupnim naslovom Čakajoč Supermana. Vsem trem projektom - O kočiji, o strežniku, o pesmih in o dogajanju; Uspeh; Tik pred revolucijo: Mladost - je skupno, da vsebinsko odgovarjajo naslovu, ki sporoča, da človeštvo potrebuje nekoga, ki bo rešil svet, je dejal Samobor.

V petek, 28. novembra, se v Mali drami obeta premiera otroške predstave z naslovom Gledališka bum-bonjera Luke Martina Škofa in Blaža Rejca v Škofovi režiji, za odraslo občinstvo, željno glasbe, pa so pripravili še tri posebne dogodke. V soboto, 8. novembra, se bo na velikem odru predstavilo indonezijsko senčno gledališče Pergelaran Vajang Kolaborasi, v sklopu Drama akustika pa bodo v nedeljo, 16. novembra, na velikem odru gostili Festival slovenskega šansona, ki ga pripravlja 1. program Radia Slovenija, dva tedna pozneje, 30. novembra, pa še koncert Severe Gjurin z zasedbo.

V sklopu Družabno in družbeno v novembru bodo 11. novembra pripravili dva pogovora. Ob 17. uri bo tekla beseda ob izidu romana Toneta Partljiča Sebastjan in most, uro pozneje pa še o Ignaciju Borštniku pred predstavo Hotel Modra opica.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ljubljanska-drama-v-tem-mesecu-z-novimi-branji-slovenskih-del