Lani manj gledaliških predstav ter več koncertov in razstav

Avtor: STA

Statistični urad Slovenije (Surs) je objavil podatke o gledališki, koncertni in razstavni dejavnosti v letu 2013. Gledaliških predstav in na novo izvedenih del je bilo lani manj v primerjavi z letom poprej, poklicni orkestri in zbori pa so izvedli precej več del kot v letu 2012. Tudi razstavišča so pripravila več razstav kot v letu pred tem.


Foto: freeimages

Slovenska gledališča so v letu 2013 na novo izvedla 262 del, kar je približno 40 odstotkov manj kot v letu 2012, od tega 98 del slovenskih avtorjev. V gledaliških hišah je bilo izvedenih 4746 lastnih in gostujočih predstav ali 864 manj kot v letu 2012. Ogledalo si jih je okoli 880.000 gledalcev oziroma osem odstotkov manj kot v letu 2012, medtem ko je bil obisk otrok in mladine približno enak.

Gostujoče skupine so v matičnih hišah slovenskih gledališč izvedle 937 predstav ali približno četrtino manj kot v letu poprej. Gledališča so opravila tudi 2219 gostovanj zunaj matične hiše, od tega kar 77 odstotkov po Sloveniji, kažejo statistični podatki.

Eno gledališko predstavo si je ogledalo povprečno 186 gledalcev. Glede na zvrst si je največ, 39 odstotkov obiskovalcev ogledalo dramske predstave. Povprečno vsak sedmi obiskovalec si je ogledal lutkovno predstavo, vsak deseti operno in vsak dvanajsti baletno predstavo. Največ obiskovalcev na predstavo je sicer zabeležila baletna predstava - kar 663.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/lani-manj-gledaliskih-predstav-ter-vec-koncertov-in-razstav