Dokumentarna drama Slehernik Đilas v Ljubljani in Mariboru

Avtor: STA

V Cankarjevem domu bo nocoj s predstavo Slehernik Đilas Radmile Vojvodić gostovalo Črnogorsko narodno gledališče iz Podgorice. Drama osvetljuje življenje odpadnika Milovana Đilasa, avtorja knjige Novi razred: Analiza komunističnega sistema, uvrščene med 100 najvidnejših del 20. stoletja. V torek bo predstava gostovala še v SNG Maribor.


Foto: Duško Miljanić

Avtorica in režiserka Vojvodićeva se v drami ukvarja z naravo in posledicami Đilasovih del, predvsem članka Anatomija neke morale in knjige Novi razred: analiza komunističnega sistema.

Drama je videti kot dokumentarna stvaritev, osebnosti so zgodovinske ali zamišljene kot zgodovinske. S padcem Berlinskega zidu je padla edina utopija, v tem kontekstu tudi jugoslovanska utopija. Kaj je naša utopija, kaj je utopija sodobnega sveta, kdo so njeni tvorci in junaki, kdo so njeni nosilci? "Drama Slehernik Đilas je ugovor, nestrinjanje z mogočim in nemogočim; v nas prebuja pogum, sposobnost in tveganje ter poziva k ustvarjanju, zavedajoč se, da smo - kljub vsemu - sami odgovorni za svojo usodo," so o predstavi zapisali v SNG Maribor.

Umetniška sredstva, s katerimi avtorica in režiserka Vojvodićeva izpričuje politično stvarnost, ustvarjajo izjemno estetsko, domala poetično odrsko delo. "V petih slikah z izvrstno igralsko zasedbo, scenografijo, kostumografijo in avtorsko glasbo se pred očmi občinstva prefinjeno, čustveno poglobljeno in nadvse prepričljivo izoblikuje Đilas kot resnični Slehernik ter nas s svojim zgledom poziva k pogumu in tveganju pri uresničevanju svobode," so sporočili iz Cankarjevega doma.

V predstavi med drugimi nastopajo Tihomir Stanić, Ana Vučković, Jelena Nenezić Rakočević, Gorana Marković, Karmen Bardak, Gordana Mićunović, Ljubica Barać Vujović, Simo Trebješanin, Dejan Ivanić in Dušan Kovačević. Dramaturgijo predstave podpisuje Borka Pavićević, scenografijo Hans Georg Schäfer, kostumografijo pa Leo Kulaš. Avtor glasbe je Žarko Mirković.

Predstava bo uprizorjena v črnogorskem jeziku s slovenskimi nadnapisi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/dokumentarna-drama-slehernik-ilas-v-ljubljani-in-mariboru