V Španskih borcih srečanje plesne mreže Aerowaves

Avtor: STA

V Španskih borcih do nedelje poteka srečanje članov uveljavljene vseevropske plesne mreže Aerowaves. Mreža združuje strokovnjake s področja plesa iz 35 evropskih držav, ki bodo tekom srečanja izmed 600 prijavljenih del mladih plesnih ustvarjalcev iz vse Evrope izbrali dvajseterico del, ki jih bodo priporočili kot najprodornejša.


Foto: Tamás Tuza

Člani mreže Aerowaves se vsako leto sestanejo v času, ko prihaja do spremembe ure, vselej v drugi državi in izbirajo svoje favorite, ki s tem dobijo priložnost za gostovanje v partnerskih državah mreže Aerowaves. Kot je pritrdil direktor Zavoda En-Knap in umetniški vodja Centra kulture Španski borci Iztok Kovač, z izborom dela pridobijo neke vrste znak odličnosti.

V Ljubljani se trenutno nahaja okoli 50 uveljavljenih mednarodnih direktorjev, producentov in programerjev s področja sodobnega plesa. Med njimi je tudi John Ashford, "oče" že 18 let delujoče mreže Aerowaves.

Od leta 2009 mreža organizira tudi festival, katerega premierna izdaja se je zgodila prav v Ljubljani, v sodelovanju z zavodom En-Knap. Svežo plesno produkcijo je v treh festivalskih dneh na petih prizoriščih po prestolnici predstavilo okoli 80 umetnikov iz 14 evropskih držav.

Vse od tedaj festival vsako leto priredijo v drugi državi. Letos je bil v švedskem Umeaju, prihodnje leto, predvidoma aprila, pa ga bodo priredili v Barceloni. Po dogovoru morajo organizatorji festivala v program vsako leto vključiti vsaj deset od 20 del, ki jih na jesenskem srečanju izberejo člani mreže Aerowaves.

Zavod En-Knap sicer z mrežo Aerowaves že štiri leta sodeluje tudi v okviru celoletnega festivala Plesna Vesna, ki v Španskih borcih kontinuirano predstavlja mlajše evropske talente in vzhajajoče zvezde. Doslej so v Mostah v sodelovanju z mrežo predstavili več kot 30 gostovanj različnih avtorjev in skupin, so še sporočili iz Španskih borcev.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-spanskih-borcih-srecanje-plesne-mreze-aerowaves