Že 5 let delovanja Mini teatra na Križevniški ulici

Avtor: Mini teater

Na današnji dan mineva pet let od svečane otvoritve 23. oktobra 2009.


Foto: Janina Žagar

MI(NI)SMOMINI je slogan, s katerim Mini teater koraka tudi naprej. Toda, kljub imenu, majhen Mini teater ni bil nikoli. Ko smo pred petimi leti dotrajano meščansko hišo na Križevniški 1 s pomočjo Finančnega mehanizma EGP in Norveškega finančnega mehanizma ter ob pomoči donatorjev, sponzorjev in Mestne občine Ljubljana prenovili in spremenili v center za sodobno gledališko umetnost, smo v njej dobili namreč tudi nov dom. Medtem ko dvorana Mini teatra na Ljubljanskem gradu še vedno čara čarobne lutkovne trenutke predvsem otrokom, se v popolnoma prenovljeni dvorani na Križevniški otroški in mladinski program tako prepleta s programom za odrasle, študente in dijake. Vrata obeh dvoran pa so vedno odprta tudi zanimivim gostujočim ustvarjalcem.

Tako v petih letih, odkar se je Mini teater preselil na Križevniško 1, beležimo kar 1.697 predstav in prireditev, ki si jih je ogledalo kar 321.961 gledalcev. Celoten promet Mini teatra od 2009 do 2014 znaša 4.056.688 €, od tega sofinanciranje MOL-a 799.160 €, sofinanciranje MZK 801.149 €, sofinanciranje turizem Ljubljana 348.275 €, sofinanciranje EU za program (2010-2014) 441.037 €, sofinanciranje Norveški fond za gradnjo (2009-2011) 600.546 €, prodaja na trgu v letih 2009 do 2014 pa znaša 1.297.801 €.

Mini teater je že več kot 15 let pomemben del neodvisne kulturne scene v Ljubljani, ki je z njim dobila vrhunsko umetniško institucijo, enega redkih primerov javno-zasebnega partnerstva, ki zagotavlja vrhunski umetniški program tako za najmlajše občinstvo kot odrasle, kar je v slovenskem prostoru edinstveno. S svojim programom na dveh lokacijah (v popolnoma prenovljeni dvorani in rezidenčnem centru na Križevniški 1 ter v dvorani na Ljubljanskem gradu) pa pomembno vplivamo tudi na kulturno ponudbo Ljubljane.

Predstave Mini teatra kmalu začele preraščati svojo začetno zasnovo in omejitve, s številnimi premierami, že okoli 100 lastnimi predstavami, v katerih igra več kot 150 igralcev, pa je naše gledališče postalo eno najuspešnejših na svojem področju. Na letni ravni pripraviti skoraj 500 prireditev, od tega več kot 300 uprizoritev za otroke, 90 predstav za odrasle ter kot soustvarjalce in gledalce privabiti 70.000 ljudi, je namreč velik uspeh. Vabila Mini teatru na priznane mednarodne festivale in gostovanja ne le po Sloveniji, Balkanu in v Evropi, pač pa tudi v tako oddaljenih državah, kot so ZDA, Koreja, Venezuela, Slonokoščena obala, Kuba ali Iran, Pakistan, Armenija ali Rusija, pa nosijo ime Ljubljane in Slovenije daleč čez meje in slovensko prestolnico še vidneje izpostavljajo na svetovnem kulturnem zemljevidu.

Toda številne nagrade tako strokovnih komisij kot občinstva, ki jih je Mini teater prejel v razmeroma kratkem času, niso le velika potrditev izjemnega dela. So tudi izredna odgovornost temu slediti in to dosegati tudi v prihodnje. So nepisana zaveza, ki se je Mini teater dosledno drži: smo namreč edino slovensko neodvisno gledališče, ki smo dvakrat zapored prejeli največjo nagrado v domačem gledališkem prostoru – veliko Borštnikovo nagrado za najboljšo uprizoritev v celoti.

Poleg odličnih odzivov strokovne kritike in javnosti ter gostovanj na številnih uglednih festivalih doma in v tujini je zavidanja vredna tudi kvantiteta naše letne produkcije, ki ji, tudi po strokovnih ocenah publike in javnosti, kljub številčnosti ni mogoče očitati zdrsa v neustvarjalno preigravanje ustaljenih in že videnih gledaliških prijemov. Večina naše produkcije izžareva kreativno željo po raziskovanju mej tako lutkovne kot dramske govorice, celoten program pa je zasnovan na programski pestrosti, premišljeni starostni segmentaciji občinstva, pestrem in kakovostnem izboru sodelujočih avtorjev in ustvarjalcev ter razviti mreži koproducentov.

Z lastnimi predstavami tako za otroke kot za odrasle, s sodelovanjem v skupnih projektih, z organizacijo mednarodnih festivalov ali z gostovanjem na njih, z zagonom nove kulturne četrti Ljubljane, Križevniške, z vpetostjo skupno delovanje neodvisne kulturne scene v Ljubljani, Mini teater le dokazuje, da nikakor ni mini.

Kaj naj zato rečemo na koncu drugega kot – dobrodošli v Mini teatru! Na lutkovni predstavi za otroke ali na gledališki predstavi za odrasle. Na literarnem večeru ali na koncertu. Na sprehodu po Ljubljanskem gradu ali na druženju na eni najlepših ulic slovenske prestolnice, Križevniški, kjer boste tudi v najbolj vročih poletnih dneh našli senco in klopi za počitek.

MI(NI)SMOMINI namreč le z vami.

Povezava: Pregled zadnjih petih let skozi mednarodne nagrade, festivale in gostovanja (DOC / 451 Kb)


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ze-5-let-delovanja-mini-teatra-na-krizevniski-ulici