Zlata doba navdušila mariborske ljubitelje flamenka

Avtor: Nina Zupančič

Refleksija: Zlata doba, A NEGRO Producciones (Mednarodni program Mostovi)


Foto: Félix Vázquez

Israel Galván ustvarja novo zlato dobo sodobnega flamenka. Rojen v družini, ki se ukvarja s tradicionalnim flamenkom, je ob svojem očetu, ki je vodil lastno plesno akademijo, mami in sestri, ki sta obe plesalki flamenka, na hrbtenici tradicije razvil sodoben izraz in odraz flamenka. Skupaj s pevcem Davidom Lagosom in kitaristom Alfredom Lagosom je Galván v Zlati dobi ustvaril tri obraze flamenka ­ vokalni, instrumentalni in gibalni del. Vsak izmed treh izvajalcev bodisi s kitaro, glasom bodisi z gibom govori svojo zgodbo, kar projekt zaokroži v celovit odrski dogodek.

Dogodek je sestavljen iz nešteto montažnih sekvenc, ki vsebujejo vsaj eno izmed prvin flamenka. Najbolj preproste sekvence vsebujejo samo enega izmed izvajalcev, odvisno, kaj je tisto, kar hoče posamezen košček izpostaviti, v večino montažnih delcev pa so vključeni vsi trije umetniki.

Galván ni samo mojster hitrih gibov, ki njegovo telo na trenutke spremenijo v iluzijo, saj hitrost gibanja njegovemu telesu daje razsežnosti filmskih učinkov igranja s svetlobo, je tudi mojster pripovedovanja zgodbe, saj jo začne in konča z različnimi inovativnimi efekti, ki vodijo gledalca med posameznimi enotami, ki so nabite z različnimi čustvi in temami.
Izjemno je, ko plesalčevo telo s sunki in vrtenjem postane samo še nekakšen snop svetlobe, ta snop pa oblikuje različne abstraktne figure, tako se Galván v gledalčevih očeh odlepi od zemlje in se dvigne nad oprijemljivo v sfero sanj in lepote ­ dvigne se v zlato dobo harmonije, porumenele romantike, kreativnosti in čustev.

S čustvi obogatene so tudi zgodbe pevca Davida in kitarista Alfreda Lagosa, ki z obvladovanjem svojega inštrumenta oblikujeta prostor duše, ki se v Galvánovi podobi giblje po osvetljenih delih odra. Vsak od nas se lahko naseli v tej duši in potuje z njegovimi gibi po brezčasnem. 

Strastno, žalostno, igrivo in komično predstavo, ki živi že skoraj 10 let, je številno mariborsko občinstvo v Veliki dvorani nagradilo z navdušenimi vzkliki in večkratnimi aplavzi.

***

Vsebino Biltenov 49. Festivala Borštnikovo srečanje ustvarjajo študentke in študenti mariborske Filozofske fakultete, ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo in zunanje prostovoljke. Ponovno pa bilten sodeluje tudi z gledališkim portalom SiGledal.

Povezave:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zlata-doba-navdusila-mariborske-ljubitelje-flamenka