Prepustimo se!

Avtor: Pia Vatovec

Se lahko zgodi, da nam gledališče postane samoumevno? Na tako bogatem festivalu, kot je Borštnikovo srečanje, za to obstaja huda nevarnost.


Foto: Boštjan Lah, Matej Kristovič

Ko smo celih deset dni malone vsako uro priča kakšni uprizoritvi ali pogovoru z gledališkimi ustvarjalci, si včasih ne moremo kaj, da ne bi za trenutek pozabili, kaj nas je v resnici pripeljalo v čudoviti svet gledališča. Razpravljamo o dolžinah predstav, barvi kostumov in glasnosti izgovorjenih replik in si včasih s tem tako zelo zaposlimo um, da zapremo pot bistvu, ki si z odra skuša utreti pot v naše glave in srca. To bistvo je energija, ustvarjena s pomočjo vseh, ki so v gledališču kdaj koli našli način ustvarjanja boljšega sveta. Ta energija ima nepopisno moč – človeka pripravi do refleksije, mu izostri čute ter mu pomaga, da raste in redno menjuje pretesno kožo. Podedovali so jo vsi gledališčniki, katerih stvaritvam smo te dni priča. Skupaj s svojim doprinosom jo zdaj nesebično ponujajo naprej, mi pa jo moramo le voljno sprejeti. Mi, ljubitelji gledališča, ki včasih dovolimo, da nam doživetje kreirajo tuja mnenja in seznam imen na listu papirja. Predstave analiziramo do onemoglosti in se sami sebi še vedno ne zdimo dovolj kompetentni, da bi znali pravilno izluščiti bistvo te ali one predstave. Pozabljamo, da za to ni potrebno znanje; potrebno je odmisliti naučena pričakovanja in igralcem v zameno za njihov trud ponuditi svoje popolno zaupanje. Le tako lahko bistvo gledališča prodre do nas, predstava pa zaživi. Ne smemo pozabiti, da nas je ravno neskončna energija očarala že na samem začetku in nas bo v gledališke dvorane priganjala vse do konca. Zato si vzemimo čas in se zahvalimo gledališču za to, da ga imamo.   

***

Vsebino Biltenov 49. Festivala Borštnikovo srečanje ustvarjajo študentke in študenti mariborske Filozofske fakultete, ljubljanske Akademije za gledališče, radio, film in televizijo in zunanje prostovoljke. Ponovno pa bilten sodeluje tudi z gledališkim portalom SiGledal.

Povezave:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/prepustimo-se