V Londonu razstava o ruskem avantgardnem gledališču

Avtor: STA

V londonskem Muzeju Victoria & Albert so na ogled postavili razstavo z naslovom Rusko avantgardno gledališče: Vojna, revolucija in oblikovanje 1913-1933. Na ogled je okoli 160 eksponatov - scenografij, kostumov in plakatov ruske avantgarde, ki še danes očarajo s svojo drznostjo in energijo.


Foto: Wikimedia Commons

Na razstavi je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa med drugim mogoče videti tridimenzionalne modele odrskih scenografij, predloge za kostume slikarja Kazimirja Maleviča in plakate za filme Sergeja Eisensteina. Kot je dejala kustosinja razstave Kate Bailey, duh in energija teh del živita dalje in sta še danes relevantna.

Veliko razstavljenih del je iz zbirke Nikite Lobanova. Kot je dejal, je ruska avantgarda bila in je še danes edinstvena. "Kakovost teh del je brez primerjave," je dodal. Kot izjemno je izpostavil tudi, da so se nekdaj najboljši umetniki iz različnih področij povezali in skupaj ustvarjali za gledališče.

Postavitev, ki je zasnovana v obliki labirinta z ozkimi prehodi in z živordečimi stenami, bo na ogled do 25. januarja.

Večino del je za razstavo posodil državni gledališki muzej Alekseja Aleksandroviča Bakrušina v Moskvi, katerega fundus sicer obsega kar milijon in pol eksponatov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-londonu-razstava-o-ruskem-avantgardnem-gledaliscu