V ponedeljek začetek sklopa Fokus Španija na FBS

Avtor: FBS

Z uvedbo sklopa Fokus se je Festival Borštnikovo srečanje še dodatno internacionaliziral in v svoj program umestil predstavitev produkcij iz drugih evropskih držav. Letos v Fokus postavlja Španijo. Prireditve okusa pa se začnejo v ponedeljek, 20. oktobra na Prvem odru Prve gimnazije.


Brickman Brando Bubble Boom / Foto: Foto: Alfred Mauve

V fokusu, ki bo potekal med 20. in 22. oktobrom 2014, se bodo letos posvetili španski dramatiki in gledališču. Izpostavlja se Fokus Španija; v Maribor prihaja nestor katalonske dramatike Josep Maria Benet i Jornet, končno bomo gostili legendo sodobnega flamenka Israela Galvána. 

Festivalsko knjižno zbirko Sodobna evropska drama je letos dopolnila nova slovenska knjiga na področju uprizoritvenih umetnosti Sodobna drama v Španiji.  »Izbor dramskih besedil je bil pri tako veliki, zapleteni in kompleksni državi, kot je Španija, še posebej zahteven. Ne le geografska razprostranjenost, tudi in predvsem narodnostna in kulturna diverzifikacija iberskega polotoka sta botrovali odločitvi za izbor avtorjev in tekstov, ki so si po starosti, jeziku, slogu pisanja in tematiki kar najbolj različni,« pravi umetniška direktorica Alja Predan, ki je knjigo tudi uredila. 

Avtorji in avtorica, ki so zastopani v knjigi, reprezentirajo kulturni miks svoje države.  Josep Maria Benet i Jornet velja za nestorja katalonske sodobne drame, Lluïsa Cunillé kot dramatičarka pripada šoli slovitega španskega avtorja Joséja Sanchisa Sinisterre, njena posebnost je, da piše v kastiljščini, Manuel Molins je iz Valencie in je izrazito politično angažiran ter klasično pišoč avtor srednje generacije, Juan Mayorga prihaja iz Madrida in ga odlikujeta izjemna dramska pisava ter prestopanje meja uprizarjanje realnosti in literature, Patxo Telleria pa je Bask in Bilbaa in je avtor komično groteskne igre, ki je prevedena iz kastiljskega prevoda, ker prevajalca iz baskovščine pri nas še nimamo.

Vseh pet dram bo bralno uprizorjenih v izvedbi študentov AGRFT pod mentorstvom režiserke Yulie Roschina v treh popoldnevih na Prvem odru Prve gimnazije, kjer bodo prisotni tudi nekateri avtorji tekstov. Fokus Španija bo na Prvem odru Prve gimnazije Maribor, v ponedeljek 20. oktobra ob 16. uri odprla veleposlanica Kraljevine Španije v Sloveniji Anunciada Fernández de Córdova, Festival pa bo gostil tudi dvoje zelo različnih gledaliških zamisli. Spektakel Zlata doba, s katerim se inovativni plesalec flamenka in koreograf Israel Galván spominja zlatega obdobja umetnosti flamenka v 19. stoletju (na sporedu bo 20. oktobra ob 21.15), in avantgardno delo BBBB (Brickman Brando Bubble Boom) gledališča Agrupación Señor Serrano, ki se nenehno samoprenavlja in kombinira več gledaliških umetnosti (na sporedu bo 22. oktobra ob 19.00).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ponedeljek-zacetek-sklopa-fokus-spanija-na-fbs